söndag 15 februari 2009

Privata investeringar och Zimbabwe: den privata sektorns särskilda roll i samhällsbygget och dess förhållande till folkstaten

Fakta: Privata investeringar och Zimbabwe:
den privata sektorn särskilda roll i samhällsbygget och dess förhållande till folkstaten.
Inledning:
Olika länder utvecklar sina samhällen under olika omständigheter och förutsättningar. Något som kan vara av särskilt intressant för våra läsare att få veta mer om är den privata sektorns särskilda roll i samhällsuppbygget.

Zimbabwes politiska ledarskap har alltid noggrant analyserat detta fenomen och tagit i beaktning landets särskilda förutsättningar och arbetat med samhällsbygge hängivet och med noggrann medvetenhet tagit i hänsyn till den praktiska verkligheten i det efterkoloniala Zimbabwe och de särskilda kännetäcken som finns i samhället.

1.Pratisk tillämpning av politisk teori och den självständiga analysens betydelse

I fråga om tillämpning av politisk teori är det lätt hänt att man fastnar i böcker och en dogmatisk hållning till hur samhället "ska" eller "måste" se ut.

I det Zimbabwiska samhällsbygget har det politiska ledarskapet och folket emellertid alltid framhållit och uppehållit självständigheten och den självständiga analysen av den politiska teorin som avgörande faktorer för utvecklingen. Därför kan vi mot bakgrund av dessa sanningar bättre förstå dynamiken i samhällsutvecklingen i Zimbabwe och på så sätt också få större förståelse för hur den privata sektorns särskilda roll i samhällsuppbygget tar sig till uttryck, som är rätt speciellt för Zimbabwe.
Redan tidigt före självständigheten resonerades det inom befrielserörelsen ZANU vilken roll den privata sektorn skulle kunna tänka sig ha i det efterkoloniala Zimbabwe.

2. Västimperialisternas föraktfulla och stereotypa bild av befrielserörelserna baserad på fördomar

Etablerade västmedier talade ofta hånfullt dessa befrielserörelser som i borgerliga pressen gick under beteckningar som "marxistiska terrorister" (inte bara ZANU drabbades av sådana förolämpande terroristtämplingar), drömmen om majoritetsstyre likställdes med farhågor om blodbad och alla alternativ till kolonialism betecknades som stelbent orealistiska vanstyren upptänkta av vildar. Dynamiken i Zimbabwes utveckling som i sanning är mycket mångsidig behandlades då allt för ofta liksom idag ytligt, stereotypt och fördomsfullt.

Samhällsutvecklingen är långt mer djupgående och mer mångsidig än vad etablerade media berättar, revolutionen har fler dimensioner än vad media avslöjar. Ta exempelvis frågan om privata sektorns särskilda roll i samhällsutvecklingen i Zimbabwe här i Sverige eller i väst rent generellt?
Den etablerade bilden av "terrorister" är ju den förhärskande!

Därför tänkte vi i denna artikel fokusera på att visa mer av en sida av det Zimbabwiska samhället som faktiskt är intressant, men som sällan uppmärksammas i etablerad media, som upprätthåller en mycket stereotyp bild av Zimbabwe, eftersom att fördomarna kommer i vägen allt för ofta idag.

1978 däremot mitt under befrielsekrigets dagar fanns det en del människor som var mycket nyfikna rörande denna fråga i en intervju med Kamrat Mugabe då formulerades fråga och svar ordentligt och analyserande.
Nedan följer ett utdrag av intervjun:

3. Utdrag ur en intervju med Robert Mugabe från 1978.

Fråga: skulle det finnas en roll att spela för privata investerare i Zimbabwe?

Mugabe: Än en gång är det en fråga som vi inte kan svara på kategoriskt. Under första stadiet måste man i alla fall klara sig i ett system som har privata investeringar och man börjar inte med att övertaga allas egendom, det vore opraktiskt. Man måste emellertid fortsätta framåt ett system där det finns mycket mer kollektiv kontroll än privat kontroll. Hela tiden eliminerar man den privata kontrollens området tillförmån för kontroll för folket som helhet. Men jag utesluter inte helt och hållet samarbete i framtiden.

4. Reflektion
det översatta utdraget härstammar från en intervju som genomfördes av David Martin från London Observer och Phyllis Johnsson från Canadian Broadcast Cooperation. Den genomfördes tillsammans med Robert Mugabe i Maputo 1978 dvs mitt under befrielsekampens dagar. Intervjun visar redan i detta väldigt tidiga stadium att det politiska ledarskapets insikt om att vägen till att bygga ett nytt samhälle inte är enkel, att samhällsutvecklingen har många sidor och många utmaningar, särskilt i ett efterkolonialt samhälle där den ekonomiska infrastrukturen som folket får ta över är djupt rotat kolonial och överväldigande exportkapitalistisk. Men sedan måste man minnas att i det forna Rhodesia fanns också ett djupt diskriminerande, fascistiskt Apartheid styre, som stängde ute majoriteten av befolkningen från verkligt inflytande i samhällsutvecklingen, även från traditionellt företagande. Kort sagt kan man tala om en mycket komplex, situation då den ekonomiska situationen i samhället endast var delvis utvecklat och mycket skört.

Likaså kan vi ha i åtanke att frågan om sammanhållningen i landet inte var en enkel uppgift till följd av den segregation som så länge varit rotad i folkets sinnen under kolonialtiden, folket i Zimbabwe och dess ledare har dock alltid varit medvetna om att samhällsutvecklingen inte är något enkelspårigt, som går att följa direkt efter en böckerna hur skolad man än må vara i politisk vetenskap, får den praktiska tillämpningen i ett givet samhällspolitiskt och samhällsekonomiskt sammanhang aldrig glömmas bort.

Olika tider kan kräva olika typer av åtgärder och samhällsutvecklingen kan ta olika uttryck under olika stadier i samhällsutvecklingen. Jordreformen oxh jordbruksmekaniseringsprogrammet i Zimbabwe är ett bra exempel på en omfattande samhällsprocess som gått i flera steg under revolutionens utveckling.

Den Demokratiska Revolutionen har många sidor, reglering innebär inte marginalisering

Att befrielserörelsen korrekt identifierat exempelvis jordfrågan som central och avgörande för samhällsekonomin och statens avgörande roll för sammanhållning och hållbar utveckling i landet betyder ju dock inte att företagssektorn inte har någon roll att spela alls i samhället, som det ofta felaktigt beskrivs i etablerad västmedia, där man väljer att beskriva hela det Zimbabwiska samhället som fastfrusen i en overklig partiapparat som det beskrivs exempelvis i svenska dagbladet och DN.

Den som tittar närmare på folkregeringens åtgärder lär däremot känna hur en stark offentlig sektor faktiskt blir en garant för sammanhållningen och en garant för att företagandet skall vara till nytta för hela samhället. En folkregering som leder ett folk som under kolonialtiden varit exkluderat, är extra mån om att inte exkludera någon samhällsektor det självständiga Zimbabwe, men anledningen till att det finns en reglerad företagssektor stävjar inte utvecklingen i landet, tvärtom så måste man se det ur ett annat perspektiv. Den reglerade eller snarare sagt mer samordnade företagssektorn är föredömlig, ur detta perspektivet, En stark offentlig sektor utgör ett bra folkligt verktyg för att garantera hållbar utveckling för hela samhället, samtidigt som folkregering sporrar de privata företagarna att bli en ny sorts företagare, sådana som ej blott berikar sig själva utan som i stor mån kan berika hela samhället. Den ZANU-(P.F). ledda regeringen har alltid förespråkat en stark offentlig sektor för att kunna stävja ivägspringande marknadskrafter och verka för hållbar utveckling och enighet.

Detta betyder emellertid inte att regering fördömer all typ av företagande helt och hållet. Regeringens initiativ att på många områden arbeta med stödprogram åt små och medelstora företagare och uppmuntra dem att delta i samhällsbygget är ett tydligt exempel och är vid sidan av exempelvis de progressiva utbildnings sjukvårds och jordbruksprogrammen också en del av regeringens bemyndigande politik för att stärka folkets position i samhället och den självständiga ekonomin, i detta sammanhang blir presidentens vision om Folkets företag som han beskrev efter presidentvalet juni 2008 lättare att förstå för den som läst om det innan men inte varit så insatt.
Den Zimbabwiska revolutionen har många sidor

Ser man allt mot bakgrund av det som sades i intervjun från 1978 och håller den Zimbabwes koloniala historia och dagens verklighet i minnet blir det klarare. Vi här på röster för Zimbabwe har publicerat en del artiklar på ämnet tidigare som ger mer inblick om samhällsutvecklingen än vad den stereotypt fördomsfulla och falska bilden som når etablerad media här i Sverige.
Samhällsutvecklingen i Zimbabwe är inte alls så ensidig som vissa journalister vil få det till, denna skeva bild är mer ett resultat av de demoniseringskampanjer och hatkampanjer som riktats mot Zimbabwes folk efter intensifierandet av jordreformen under det sena 90talet då revolutionen nådde ett nytt stadium i utvecklingen och för den beslutsamhet som folket visat i sin revolutionära vilja att fortsätta stärka det självständiga samhället.
Progressiv lagstiftning om företagande svarar mot folkets behov

Det faktum att företagssektorn regleras betyder inte avsaknad av frihet för folket, en reglerad företagssektor behöver heller inyrbetyda inte att folket marginaliseras. En lag har antagits som föreskriver att Zimbabwiska företag minst till 51% måste ägas av ursprungsbefolkningen.

Skrivet av Jan 14 februari 2009

Inga kommentarer: