tisdag 5 augusti 2008

ANGOLA: MPLA drar igång stor valkampanj - Kampandan lever och inspirerar



Bilder ovan 1: Angolas President Jose Eduardo dos santos framför MPLA partiflaggan
Bilden ovan 2: Republiken Angolas Statsvapen

Angola

 Arbetarpartiet MPLA har dargit igång en bred valkampanj inför det lagstiftande valet 5 september i år.  Detta rapporterade the Herald igår. Vi på röster för Zimbabwe tycker det är angeläget att uppmärksamma denna nyhet lite extra:

 Republiken Angola, som vann sin självständighet efter 500 år av portugisiskt ockupation, salveri och kolonialism och en tids ockupation under apartheid sydafrika, vars agression Angolas folk föl offer för på 70talet. Angola  är ett land som präglas av utdragen kamp. Inre stridigheter har också präglat landet under många år, stridigheter instiftade av imperialistiska makter för att söndra och härska.
  
I år har republiken Angola varit självständigt i 33 år och det val som nu förbereds på bred basis är ett mycket historiskt sådant.  

MPLA var också  organisationen som ledde befrielsekampen och de är fast beslutna att hängivet leda  Angolas folk i återuppbyggandet av landet.  
Vad Angolas folk står inför är en mycket stor uppgift som kräver stora gemensama ansträngningar.
 Medveten om detta uttryckte sig Angolas President Kamrat Jose Eduardo dos Santos  såhär då Angola fyllde 29 år, 11 november 2004. (*1) 

"självständighet är oåterkallerligt, den kommer inte att ta slut. det skapar förutsättningarna för att  arbeta i frihet, var och en av oss måste därför göra än mer för att förbättra våra liv. Var och en av oss måste arbeta lite mer  så att än mer Angolaner kan förbättra sin livskvalitet tills vi helt och hållet eliminerat hunger och fattigdom i landet. Vi måste vara mwe kreativa för att kunna arbeta snabbare"

Folket i Angola står idag 2008 inför ännu en historisk utmaning, det är sannerligen en tid då det händer mycket på den afrikanska kontinenten, och här på röster för Zimbabwe är vi också mycket hoppfulla  om det stora arbete som Angolas folk står inför i samhällsbygget.

Kamrat dos Santos betonade i samband då Angola fyllde 30 år det viktiga att minnas kampens historia(*2) 

"Tre decenier har gått sedan den kvällen 11:e november 1975 då nationell självständighet utropades. Alla Angolaners största dröm realiserades den dagen, att vara fria och herrar över sina egna öden. Befrielsekampen som ledde fram till denna historiska stund pågick omkring 14 år, under vilka det uträttades många handlingar av stort mod, kompanjonskap, solidaritet och kamratskap. Våra tankar vid denna tid går till alla dem som offrade sina liv för denna ädla sak självständigheten, för de kommer att leva för alltid i våra hjärtan och i de Angolanska folkets minne"

Nu när Angolanerna står inför ännu en stor utmaning i samhällesbygget är det gott att minnas dessa många handlingar av stort mod, kompanjonskap, solidaritet och kamratskap. Det att Angolanerna arbetar tålmodigt i denna anda är nyckeln  framgångsrikt samhällsbygge där de kan vara herrar över sitt eget öde.
Vi har på röster för Zimbabwe minns Kamrat Joice Mujurus ord 

" finns  det ingen kamp finns det inget frammåtskridande

Vi önskar Angolas folk all lycka i sin stora uppgift att fortsätta bygga sitt självständiga samhälle, där de kan vara herrar över sitt eget öde.
Den tålmodiga kampen inspirerar, ett enat folk kan inte besegras!
Kampandan lever i södra Afrika!

" vi har satt igång processen för nationellt återuppbygge över hela landet" 

 så citerades MPLA's generalsekreterare Juliao Mateos Paolo i den Zimbabwiska tidningen The Herald
som också meddelade att presidentval väntas hållas nästa år.

skrivet av Jan 5:e augusti 2008

fotnot 1 och 2 utdragen ur dessa tal är översatta till svenska från engelska den ursprungliga källan för dessa två tal är republiken Angolas ambassad i Förenade Kungarrikets hemsida  www.angola.org-uk

Inga kommentarer: