söndag 3 augusti 2008

Kamrat Robert Gabriel Mugabes tal vid världskonferensen rörande informationsamhället i Scweiz 10 december 2003


Kamrat Robert Gabriel Mugabes tal vid världskonferensen rörande informationsamhället i Geneve, Schweiz 10 december 2003

Herr konfersensordförande
Ers Execellens Kofi Annan, förenta nationernas genralsekreterare
excellenser, statsöverhuvuden och regerings överhuvuden
inbjudna gäster
Damer och Herrar


Jag önskar å Zimbabwes folks och Zimbabwes regerings vägnar att tacka och hedra Internationella telekommunikation förbundet (ICU) och Schweiz folk och regering för att de håller och organiserar denna betydelsefulla konferens rörande informationsamhällets hopp och utmanningar.

Jag förblir medveten över det faktum att denna konferens är kulmen av en samling av insatser vilka söker sätta skarp fokus på en nödvändig dynamik för mänsklig utveckling, nämligen information, likväl som de infrastrukturella medel för dess leverans eller vad vi kommit att kollektivt ge namnet information och kommunikations teknologier (ICT's).

Herr orförande, det nya årstusendet stolserar om dramtisk teknologiska förbättring. vilka gett upphov till det som är en informationrevolution. Tid, rymd och avstånd har kollapsat och skapat edet som för visa är "en modig ny värld" med direkta och simultana dimensioner. Det är en värld bestånde av enorma teknolgiska språng. en värld där medlen har utvecklats bortom mätbarhet.

Än dock i denna nya tidsålder fortsätter vi att möta basala paradoxer utveklingen och underutvecklingens dualitet kvarstår oförsonligt på plats som den grundläggande dialektiska kärna till vilken det inte finns något uppenbar syntes.
Det rika, härsklystna och digigtala norr förblir på ena sidan av utecklingens skiljelinje; det fattiga obemyndigade, och underutvecklade söder på andra sidan av skiljelinjen.

Ja, för oss postkoloniala, vi har ännu en besutten, avskild,immigrerad nybyggarlågadel- helvit , helt kunglig, helt oberörbar, helt väststödd- ställd mot en bitter, arvlös landlös av fattigdom nedsmutsad rättslös kommunal svart majoritet we har givit vårt löfte att beymyndiga, för denna sak som för vilket Zimbabwe fortsätter att bli smädad, i ett land som är vårt, väldigt afrikansk och suveränt. Därav den globala miljön av teknisk sofistikering till trotts, vi förblir en modern värd skiljd åt av gamla diktomier och gamla asymmetrier vilket får geniuna rop efter digital solidaritet låta ihåliga. Det är en sorglig, sorglig historia of förbättrade teknologiska medel för oförbättrade mänskliga villlkor.

Herr Ordförande, lång efter det att vi har pratat om behovet for information och kommunikationsteknologier som verktyg för att lyckas med informationssamhället, vi upptäcker snart att mottagare och datorer drivs av elektrisitet vilket är otillgängligt i ett typisk tredje världen by. Långt efter det att vi pratat om uppkoppling kommer vi snart att upptäcka att de flesta plattformer för elektronisk kommunikation behöver infrastruktur för telekomunnikation vilken inte existerar i en typisk afrikansk by.

Än värre, vi kommer att upptäcka, mycket till vår bestörtning att bybon vi önskar göra till en passade nedborgare i vårt informationsamhälle på många instanser är okapabel att läsa och skriva. Där vi har tur nog att finna bybon läs och skrivkunnigt, upptäcker vi snart att han eller hon inte letar efter en datorterminal utan ett munstycke mat; ett antibiotika för att rädda hans döende barn; ett bit jord med vilken man kan klara sitt uppehälle, kort sagt letar efter ett humant samhälle som garanterar honom mat, hälsa, skydd och utbildning.

För oss anser vi att E-kommers betyder att växande ekonomier handlar rättvist i barrärfria marknader. E-utbildning betyder economier som drivs för folket inte i syfte att berika ett eller två multinationella företag. E-hälsa betyder läkemedel som man har råd med till häslo levererande system som man kan har råd med kan garanteras som kan garateras genom politiska handlingsplaner som är genuint nationella. Ja E-regering betyder en suverän nationell regering som har sköter "toppnivå domäner" inom dess gränser och vars huvudsakliga intresse är dess folk först och främst. Ja, för oss Betyder E-Zimbabwe ett Zimbabwe med ett suveränt folk, Zimbabwier och styrt av dem och inte av britterna australierna eller amerikanerna. Detta är en grundläggande princip i FN deklarationen uttalad som självbestämmaderätten.

Idag Herr ordförande, söker vi ett informationsamhälle i en värld formad och bestämt strukturerat av globala maktherarkier oförminskad, hegemonisk makt maktfullkomlig genom den unipolära politiken som har lett fram omständigheterherna för ett obemyndigat FN system. Vi söker lika tillgång till information vilket med falskhet presenteras som en grundläggande mänsklig rättighet, när faktum är att denna rätt för länge sedan kommercialiserades och gjordes till basvara av ett fåtal rika länder och när det dagligen styrs och utplaceras för att försvara dessa länders själviska intressen.

Ja, vi söker lika tillgång till information och kontroll över kommunikationsteknologier vars ursprungliga  tillblivelse faktiskt ligger i sökandet efter global hegemoni och dominans hos de rika och mäktiga länderna i norr.

De informations och kommunikationsteknikerna vi söker kontrollera och sköta kollektivt är för det samma industrier med sig som gav oss de skräckinjagande vapen som nu används för erövrandet, förstörandet och occuperandet av våra nationer.
De informations och kommunikationstekniker med vilka vi hoppas kunna bygga upp informationsamhällen är samma plattformer som de för högteknologiskt spionage, de är samma plattformer och teknologier som används för att langa virulent propaganda och misinformation för att illegimitimisera vår rättvisa kamp mot kolonialismens spår, sannerligen för att försvaga de nationella sammanhållningen och alla försök att smida samman en bred världsfront mot det som helt klart är en farlig kejserlig värld ledd på order av krigsstater och Konungariken.
Det dödliga televiserade spektaklet av ett orrättfärdigt okupationskrig i Irak baserat på rena lögner skamlöst langade på monopoliserad media var ett dramatiskt exempel på ett felaktigt och misslyckat globalt informationsamhälle grundat på de tvenne aggressiva impulserna chock och förundran. De sista två åren har visat oss hur information och informations och kommunikationsteknologier ofta utplaceras som förspel och medfölje för att pådriva agression, mot fattiga och små nationer. Jag säger detta för att mitt land Zimbabwe fortsätter att vara ett offer får sådanna agerssioner med både Förenade Kungarrikets och Förenta staternas använder deras Informations och kommunikationsteknoligska överlägsenhet för att utmana vår suveränitet genom fientliga och ondsinta sändningar uträknade att underblåsa instablitet och förstöra staten genom splittrande.

Vår röst har blivit stryp och vår strävan att hävda en rättfärdig och självklar rättighet har blivit kriminaliserad.
Idag är vi mycket klara över saken, under ytan för den retorik som talar om fri press och transparans finns hegemonins orättvisor. Strävandet efter ett informationssamhälle bör inte göras på bekostnad av våra strävanden efter att bilda suveräna nationalsamhällen. Vårt nationella samhälle existerar inte för att tjäna informations och kommunikationstekologier eller information. Båda måste vara verktyg som tjänar vårt samhälle då det söker fullständighet genom balanserad utveckling och självbestämmande. Båda måste utttrycka sig inom parametrarna för  vår okränkbara suviränitet, vilken representeras av vår egna demokratiska nation som kommer uttrycka sig själv genom våra nationella lagar våra nationella politiska program och våra nationella institutioner. På denna punkt står vi fast och obevekligt.

Vi bör istället söka använda informations och kommunikationsteknologier som verktyg vilka kan tas i bruk och anpassas i uppbyggandet av suveräna nationalsamhällen med klara nationella identiteter, som verkliga och varaktiga byggstenar för ett strålande, omväxlande, rättvist och hållbart globalt informationsamhälle

Jag tackar Er


översatt och publicerat av JAN den tredje augusti

Inga kommentarer: