torsdag 28 augusti 2008

Det är något oerhört medmänskligt med årets spel - himmel, jord och mänskliga varelser:Tankar kring Paralympics i folkrepubliken Kina


Det är något oerhört medmänskligt med årets spel! 
- himmel, jord och mänskliga varelser: 
Tankar kring
 Paralympics i Folkrepubliken Kina

inledning:

Med anledning av det stundande paralympics i folkrepubliken Kina dit Zimbabwe har kvalificerat med en tvåmanna trupp i friidrott, kan det verka som att  det är en sak av väldigt trivial betydelse. Jag vill inte att läsarna ska tänka att det är en liten händelse eftersom att endast två atleter lyckats kvalificera in i år. handikappidrottens betydele och det att den uppriktigt uppmärksammas är av mycket stor betydelse, som är djupgående på många fler plan än endast ute på arenan. Zimbabwes deltagande i denna internationella stora händelse samt det konsekventa handlandet att dra igång ett eget nationellt paralympics och dess resultat visar tydligt på hur sport enar människor också på ett djupare plan än just i hejarklacken. För att  ännu tydligare belysa paralympics storhet, skall jag presentera för er  en artikel från den Kinesiska tidningen Xinhua(som jag översatt ifrån folkrepubliken kinas centrala folkregerings hemsida) av redaktör Yangtze Yan, i folkrepubliken Kina, världens folkrikaste land, som också är hängiven värd för årens spel under parollen himmel, jord och mänskliga varelser:
artikeln har rubriken Paralympics kommer förändra atttityder och ger oss en djupare förståelse av vikten av spelen, som visar på en djupare medmänsklig betydelse av dessa spel inte bara i Folkrepubliken Kina utan i hela världen:

Xinhua torsdag den 28 augusti 
Paralympics kommer att förändra attityder
Paralympics kommer att förse den ideala möjligheten för Kinas folk att förbättra sin medvetenhet och förståelse för människor med fysiska funktionshinder ha sade en företrädare i Beijing i onsdags. Li Caimao direktör vid den kommunala myndhetens kommittee för funktionshindrade personers ärenden sade:
“samhällets brist på kunskap om funktionshindrade människor är vad som leder till missförstånd” men att annordna paralympics som stärker sig från 6-17 september kommer gå en lång väg för att förbättra det sade han.
Li som har lidit av Polio sedan tre års ålder sade att hans tillstånd hindrade hans försök att vinna en plats på ett toppenuniversitet:
“de finns inga sådana barriärer som hindrar en från att komma in på collage nu för tiden var och har lika rättigheter”
sade han
“men det finns ännu diskriminering” att ändra folkets attityd tar tid, men paralympics kommer att hjälpa, sade han. I Kina finns 83 mijloner funktionshindrade människor, omkring 6 procent av befolkningen,sade Li, omkring en million bor i huvudstaden, sade han.
Fler än 200.000 funktionshindrade människor från Beijing har varit inblandande eller kommer bli iblandade i Olympiska och Paralympiska aktiviteter 120:000 ansökte om uppgiften att arbeta som voluntärer, sade han. 63 funktionshindrade människor kommer att arbeta på paralympiska platser och 680 funktionshindrade uppträdare kommer att vara inblandade i öppnings och avslutningscermonierna, sade hand. Under Spelens gång kommer 1.500 funktionshindrade artister delta i händelser vid Beijings kulturtorg, medan 16 blida massörer kommer att ge atleter lättnad vid sportplatser. en av fördelarna med att anordna paralympics är att det tar Funktionshindrades behov föröver, sade Li, som en del av förberedelserna för att vara värd för spelen så har Beijing utrustat sina tunnebanor, flygplatser och järnvägsstationer med särskilda resurser för de funktionshindrade, sade han.
Zhao Chunlaun, ledare för Beijings funktionshindrade personers förbund sade under en presskonferens i lördags att 20 000 funktionhindrade och deras familjer kommer att bjudas in att se de paralympiska mötesplatserna. Av de 1.66 miljoner biljetter till salu, har all de bästa platserna vi de mest populära händelserna reserverats för funktionshindrade, också har varje voluntärarbetare, vilka de flesta är arbetsföraa de kommer att gå igenom ungefär 20 timmars träning om hur man de ska ha hand om människor med funktionshinder, sade han. Över de senaste åren som gått har Beijing betydelsefullt ökat kvaliteten och antalet tjänster till dess funktionshindrade bosättare.

2006, byggde Xicheng distriktsregringen ett servicecenter för 30 millioner Yuan(4.4 miljoner U.S Dollar), sade han. Alla registrerade funktionshindrade människor can använda dess rehabiliteringsresurser likväl som att åtnjuta en rad fritidsaktiviteter.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Reflektion:


Artikeln ovan visar på att delaktighet i den samhälliga verksamheten samtidigt som vidareutbildning och ökande av förståelsen människor emellan går hand i hand. Folkrepubliken Kina som värdland för både OS och Paralympics och som ett land i utveckling med en växande ekonomi stod inför en stor utmaning att vara värd för de båda stora händelserna. Genomförandet hade inte varit möjligt hela folkets insatser axiomet att sätta funktionshindrades behov föröver. betyder på inget sätt att man bör diskrimera de som inte har funktionshinder istället. När jag läser på artikeln som jag översatte ovan så tänker jag på det som Joice Mujuru tog upp vid invigningen för de nationella ungdomsspelen i Zimbabwe kraften som sporten har för att ena nationen.
 I OS OCH Paralympiska sammanhang blir det självklart att man i dessa tider, reflekterar över det samma i det värdsliga sammanhanget. 

Zimbabwes friidrott duo representerar hela Zimbabwe I världen på Paralympics, de åker kanske  tillsynes fåtaliga dit, men de har hela folket bakom sig, 
för alla dem som inte kunde åka till Paralympics sattes just precis de funktionshindrades behov föröver och så arrangerades det NATIONELLT PARALYMPICS  men inte bara för de funktionshindrades skull. Utan för att samla hela nationen, hela för att uppmuntra det funktionshindrade  att delta aktivt och inte tänka på begränsingar utan på möjligheter. Alla kunnde inte åka med men alla håller säkerligen tummarna för fridrotts duon  i tävlingarna. 
Någonting mer än en tävlig

Men Olympiska spelen  och Paralympics är mer än en tävling. 
De samlar folk över hela världen, för medmänsklighet och för livsglädje. Det är ett stort projekt det där:  Folkrepubliken Kina beijing 2008, Paralympics - himmel, jord och mänskliga varelser. Människovärde och livsglädje och medmänsklighet står i centrum.
 Volutärarbetet  både dem som inte är funktionshindrade och de som är funktionshindrade visar på en ambitös plan och ett konkret tillvägagångssätt för att hängivet arbeta för öka förståelsen och möjligheten till deltaktighet för alla,  inte endast. Tiden fram över kommer vara en folkfest där människovärde och medmänsklighet står i fokus, i världskala! 

Världens folkrikaste land står i år värld för denna stora händelse, Endast två  atleter från Zimbabwe må ha kvalificerat till truppen iår, men det gör på intet sätt deras närvaro liten. 

Det märks av redan i förberedelsena innan den zimbabwiska truppen har anlänt på plats. atleterna har hela folket bakom sig, inte som en del av en marginaliserad grupp, utan som medmänniskor. Paralympics kommer säkerligen att förändra attityder, inte bara i värdlandet Folkrepubliken utan i hela världen - förutsatt att denna stora händelse får all den uppmärksamhet den förtjänar. 

Zimbabwes folkregering har med friidrottsduon skickat med två journalister vars kostnader täcks av offentliga medel. varför? Därför att Zimbabwes journalister skall följa folkets atleter på nära håll, det är en folklig angelägenhet, detta för oss givetvis att börja fundera:
 Hur kommer Sverige då att se på saken? Jag är rädd att vi i svenska  etablerade medier inte kommer hitta någon som helt inser djupet av denna stora händelse som Paralympics i Beijing verkligen  är. 
Det blir  hellre till användning som “finurlig kuriosa” för Rix FM och andra “s.k nöjesmedier”, vad kommer att sägas om Afrikanska folkens deltagande? 
troligvis inte så mycket som de är värda, i det etablerade mediernas Sverige är nämligen deltagande i Paralympics för folken i afrika en ickenyhet.
 Dels för att man inte värderar (de före detta koloniala)  afrikanska folken som några som har särskilt mycket gemensamt med och när det sedan handlar om en så marginaliserad grupp de funktionshindrade, så blir det ingen tvekan om att etablerad, kommersiell, borglig medi Kommer att se Paralympics som en nitlott i sammanhanget  vad det gäller att bedömma dess betydelse. 
Om det inte handlar om att göra sig lustig över det, eller kanske på sin höjd hitta tillfälle att sprida fördomar om Kinas folk, och dess “främmande kultur”, då står lydiga "journalister" med pennan i högsta hugg...

Jag  ser fram emot Paralympics och jag hoppas att spelens djupa innebörd inte kommer försvinna i mediebruset Det är en särskild triumf för Kinas folk att få vara värdar för detta ärofyllda spel. 
En stor triumf är det också för Zimbabwes folk. de må ha endast två atleter på plats men på alla nivåer inom samhällslivet har man förberett sig aktivt förberett sig på alla möjliga sätt.
Man ser kort sagt, djupet av det hela, och man ser möjligheterna och inte begränsningarna.
 Man är stolt över sina atleter, de är ens medmänniskor  och sitt lands ambassadörer i idrottsvärlden.
Det är något oerhört medmänskligt med årens spel!

skrivet av Jan 28 augusti

Inga kommentarer: