torsdag 28 augusti 2008

Nationella paralympics går av stapeln för första gången i Bulawayo!

Zimbabwes Nationella Paralympics går av stapeln för första gången i Bulawayo.

The Chronicle kom idag med en fantastisk nyhet överallt osar det av sportslig och medmänsklig entusiasm i Zimbabwe, i sommar har vi sätt den 6.e upplagan av de nationella ungdomsspelen tog fart och samlade folk från hela landet. den framgångsrika OS Truppen har just återvänt från Folkrepubliken Kina och Paralympics truppen är inne i sista fasen av förberedelser för färden till Paralympics i Beijing, folkrepubliken kina Som startar den 6:e september. Som om inte det var imponerande nog, så har också Zimbabwes första nationella paralympics tagit fart i Bulawayo. Denna fantastiska tävling är ett underbart praktexempel på delaktighet och den värme och medmänsklighet och livsentusiasm som finns i Zimbabwe. Det underbara med tävlingen är att den för med sig utbred entusiasm för att verka för delaktighet och livskvalitet för alla människor, och nationella Paralympics utgör precis som ungdomsspelen före , en del av en vid rörelse som samlar folket för flera delar av landet. Bostadsministern i bulawayo pronvinsen talade då spelen öppnades och sade med rätta: 
å Bulawayo samfundets vägnar tackar jag, organiserarna, sport och rekreationskommissionen för deras insatser i dessa spel” 

Ministern var också noga på att uppmuntra alla inom samfundet att göra vad de kunde i organiserings arbetet då Bulawayo är landets starka fäste för manifaktur. Nu är Bulawayo också hem för de nationella paralympics spelen. Detta är en underbar händelse för all mänsklig och social utveckling som är av stor betydelse för att stärka funktionshindrades självförtroende och möjligheter att deltaga i samhället. Det mest underbara är vidden och visionen med denna satsning och de idrottsgrenar som omfattas. Att Zimbabwes Olympiska Komitters ordförande också närvarade vid invigningen gör det än mer fantastiskt. Denna stora händelse omfattar deltagare inom många olika grenar. B.la Amerikansk Fotboll, rullstolsbasket, rullstolstennis och Boccia, och sprinteridrott. Deltagare från 6 provinser deltar i dessa spel, som innefaller en dag innan Fridrottsduon Mujaji och Muza skall fara till de stora spelen i Folkrepublikrn Kina.

 Boccia är kanske en av de mest fascinerande sporterna inom handikappidrotten. Dess finstilta balansgång mellan strategiskt tänkande, koncentration och precission.Då de färglada bollarna som kastas ej är tunga varesig att kasta eller putta, med hjälp av en ränna, där det som gäller är att hålla huvudet kallt. I denna sport som går ut på att kasta färgade runda bollar  närmast en vit spelboll och som lagsport eller på tu man hand hur som helst finner vi oftast ofta matcher som kan bli ena riktiga nagelbitare. Boccia har sin stora dragkraft,  eftersom att det spännande tävlingsmomentet i vem som kommer närmast den vita bollen allt som allt är öppet för så gott som vem som helst. Inom handikappidrotten är nog Boccia den som är tillgänglig för de flesta. Oavsett olika funktionsnedsättningar tävlas Boccia av många eftersom att börja spela Boccia ären trivsam social aktivitet och spelet är enkelt att delta i.

Det gör inget om man inte är snabbast. vigast, starkast eller har det lite svårt med kordination.
Det är enkelt att börja men spelet fortsätter ändå alltid att vara en utmaning, för alla deltagare. Nej, det handlar sällan om vem som är starkast och egentligen kräver sporten ofta att man handlar mycket varsamt.

Spelar man i lag, så har man totalt 9 bollar som skall komma närmast den vita bollen som kastas iväg i spelets inledningskede, i detta här har vi ännu ett fascinerande spelmoment som kräver att hålla huvudet kallt, att träffa den vita bollen kan vara men är inte alltid till fördel, då man måste vänta tills alla bollar är kastade innan man sammanställer vem som har kommit närmast och ger totalpoäng därefter. Alltså kan det till och med innebära att den vita bollen far iväg ännu längre än var den var i usprungskeede, som sagt det krävs försiktigthet och varsamhet. 

En spelare kan om han /hon är varsam försöka att knuffa undan sina motståndares bollar, eller kanske till och med lägga sig strategiskt så att moståndaren kanske offriviligt måste ge honom/henne medvind då de färglada bollarna lätt för varandra framåt vid beröring. I denna sport kan man kort sagt tävla utan förhinder av sitt funktionshinder, och Boccia är också en utomordentlig sätt för många att öva upp sin koncntrationsförmåga steg för steg.
Jag tror det är just detta som gör den till en så populär idrott inom handikapprörelsen, och förhoppningsvis som kommer intresset vidgas i hela samhället om andra också bekantar sig med den. Boccia måste vara en av de största grenarna inom handikappidrotten, och då menar jag inte endast i Zimbabwe utan i hela världen.
Som tävlingsgren är den en självklar höjdpunkt, just eftersom att ingen deltagare behöver oroa sig över att inte kunna hålla takten med de övriga deltagarna det är det som också är gör sporten så socialt stimulerande att deltaga i. NATIONELLA PARALYMPICS I BULAWAYO är ett intiativ värt att hyllas för sin intiativrikedom, och alla deltagande idrottsorganisationer och politiska och samhälliga myndigheter som tillsammans gjort ihärdiga insatser för att kunna realisera detta livsglädjande evenemang, är en stor succé föredömlig i kampen för tillgänglighet och för att motarbeta alienerade känslor hos funktionshindrade gentemot det gemensamma samhället och fördomar som finns inom vissa samhällgrupper gentemot funktionshindrade och vice versa. Nationella Paralympics spelen är mer än bara en tävling, det är en manifestation och ett beslutsamt och verklig ställningstagande för mänisklig värdighet och livsglädje för alla att åtnjuta, det är ett lysande bevis på hängivenhet och omsorg om folkets väl, värt att lära av och vikten av att uppmärksamma om det är ovärdelig. Succen nationella paralympiska spelen är frukten av beslutsamt gemensamt arbete för en hedervärd sak.

Som de säger i Zimbabwe
Pamberi Ne Kubatana! Länge leve vår enighet

skrivet av JAN 28 AUGUSTI

Inga kommentarer: