tisdag 12 augusti 2008

En presentation av det parlamentariska systemet i Zimbabwe

Det parlamentariska systemet i Zimbabwe

Inledning:

Det politiska systemet i den självständiga republiken Zimbabwe är ett mycket dynamiskt sådant, men liksom kampen för självständighetens historia sällan beskrivs i sin helhet av etablerade medier skildras också det politiska livet och det parlamentariska systemet i Zimbabwe synnerligen ytligt, ofta utelämnas också grundläggande information. Eftersom att smutskastningskampanjer ofta haft som mål att vilseleda människor vilka fått upp intresset för Zimbabwe har vi här på röster för Zimbabwe bestämt oss för att här ge en presentation av hur det parlamentariska systemet är uppbyggt och hur det fungerar för att på ett bättre sätt försöka ge en mer förståelig bild än den lösryckta och missvisande bild som ges av etablerade medier.


Zimbabwe: ett levande samhälle

I västmedierna ges ofta bilden av det politiska systemet i Zimbabwe som väldigt, stelt och besvärligt. Denna skildring av saken är mycket missvisande. Det Zimbabwiska samhället är ett mycket initiativrikt och levande samhälle. Det visar sig på många sätt inom jordbruket och inom industrierna inom utbildningsväsendet, inom de kulturella och politiska verksamheterna, Självklart reflekteras detta också i det politiska systemet. Ett samhälle som Zimbabwes vars existens vilar på en gräsrotsrörelse och en historisk folklig kamp, kan inte undgå att ta dynamiska uttryck.
Zimbabwes samhällssystem är ett samhällssystem som formats efter en tid av lång kamp. Det är ett samhälle som byggts upp av folkets egna händer, efter att det förtryckande apartheidsystemet fallit i spillror. 
Det Zimbabwiska samhället, är det självständiga samhälle där Zimbabwes folk bygger sin framtid.



Bilden av Zimbabwe som ett land styrt av en autokrat(*) skild från både folket och verkligheten är falsk. Det självständiga Zimbabwiska samhällets existens har formats av folklig kamp och de samhälleliga institutionerna har tagit form efter den gräsrotsrörelse de vilar på. också det parlamentariska systemet är på sitt sätt en reflektion av detta samhälle, och det är inte på långa vägar så ensidigt som vissa vill få oss att tro, den ensidiga, stela bilden av det Zimbabwiska samhället som levereras av etablerade medier säger nämligen mer om undermålig journalistik än om hur det Zimbabwiska samhället verkligen ser ut.

Zimbabwe är ett samhälle uppdelat i tio provinser, varav åtta är landsbygdsprovinser och två är urbana provinser dvs stadsprovinser. Majoriteten av befolkningen är jordbrukare bosatta på landsbygden. Den skeva bild av det Zimbabwiska samhället som ges exempelvis av svenska medier, är just en sådan som aldrig skildrar Zimbabwiska samhället på djupet, och särskilt visar ett stort förakt mot majoriteten av Zimbabwes mycket medvetna befolkning.(*)



Zimbabwes parlament, vilket är beläget på Nelson Mandela Avenue, ligger mycket riktigt i huvudstadens kärna, men det gäller när man betraktar det Zimbabwiska samhället att man inte förbiser den spännvidd som det politiska livet i samhället har över hela landet, och att man inte förbiser gräsrotsrörelsen bland folkets massor som är grundbulten i det Zimbabwiska samhället.

Det Zimbabwiska samhället är som sagt ett dynamiskt samhälle därför måste man på samma sätt betrakta helheten av det parlamentariska systemet i landet.


Landet är geografisk uppdelat i 10 provinser, Den samhälleliga verksamheten arbetar på så väl lokal, regional och nationell nivå, kort sagt över hela landet.

Landet är en parlamentarisk republik, där landets president innehar rollen som statschef. Presidenten väljs genom allomfattande val i landets provinser i respektive valkretsar.
Presidenten väljs genom direktval, sedan väljer presidenten sina två viceministrar.

Zimbabwes folk har också sina representativa organ. De lokala råden, den rådgivande församlingens och senaten.
Den rådgivande församlingen och senaten utgör tillsammans det Zimbabwiska parlamentet.

Parlamentets uppbyggnad

Rådgörande församlingen har för närvarande 210 platser och senaten har för närvarande 93 platser. 
En annan oförglömlig samhällspolitisk faktor är hövdingarnas råd, vilket garanterar företrädare för de traditionella stamfolken i landets åtta landsbygdsprovinser rätten att delta i det politiska livet.
16 delegater i senaten är representanter för hövdingarnas råd, detta är det vill säga två valda representanter ifrån varje landsbygdsprovins.

Hövdingarnas råd är den del av zimbabwiska parlamentet som garanterar de traditionella stamfolken dess rätt att delta i den demokratiska samhällsbygget. Denna rätt var få förunnat under apartheid tiden före självständigheten då landet styrdes av en regim som strängt diskriminerade urspungsbefolkningen och stängde dem ute ur landets politiska liv. 10 platser i senaten är för provinsernas respektive guvernörer 60 platser utgörs av senatorer som väljs av väljarna i de tio provinserna (6 st per provins) 2 platser är för ordförande och ställföreträdande ordförande i hövdingarnas råd.
I enlighet med konstitutionen ger också folket sin valda president förtroendet att själv utnämna fem delegater till senaten.

Den 29 mars 2008 sammanföll för första gången val på alla fyra instanser samtidigt, och presidentvalet gick till en andra valiomgång.(*3)
Våra svenska medier visade stor ovilja att ge en helhetsbild av valprocessen
På ett mycket falskt sätt lät medierna antagna resultat i vissa valkretsar ge väldigt missvisande intryck om helheten i det politiska systemet och dess verkligt breda omfattning och folkliga förankring.

Vi är alltså tillbaka där vi började man måste betrakta helheten. de lokala råden rådgivande rådgivande församlingen, senaten, och hövdingarnas råd och presidentämbetet.
Allt detta utgör en del av den helhet som är det dynamiska parlamentariska systemet i självständiga republiken Zimbabwe!

fotnot 1. en autokrat är en s.k självhärskare, en envåldshärskare som styr efter sitt eget tycke och tänk 
som exempelvis den ryske tsaren Nicolaj den andre.
fotnot 2. för mer information om det se vår insändare “pinsamma ‘expertutlåtanden' rörande Zimbabwe i public service tv"
fotnot 3 för mer information om andra valomgången se artiklarna "Kampandan lever i södra afrika" och "villkoret att de interna politiska diskussionerna måste få föras självständigt måste respekteras"

Inga kommentarer: