söndag 24 augusti 2008

SADC SLÅR FAST PROTOKOLL FÖR JÄMSTÄLLDHETSARBETE OCH UTVECKLING!

SADC SLÅR FAST Protokoll för jämställdhets arbete och utveckling

Sydafrika


I republiken Sydafrika hölls mellan den 16 och 17 augusti en SADC konferens
Sadc är samfundet för utveckling i södra afrika. En regional organisation vilken träffades för att diskutera en rad utvecklingsfrågor i regionen. Samfundet omfattar alla länder i regionen.
Dagens nummer av den Harare baserade tidningen the Herald berättar om hur citat “genusaktivister i SADC regionen har berömt statsöverhuvuden för att ha antagit samfundet för utveckling i södra Afrikas protokoll om genus och utveckling.” Detta protokoll
som beskrivs i artikeln utgörs av 23 mål, och skall tjäna som en vägledande karta för regionens regeringar i arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män och stärkandet av kvinnans ställning i samhället. Exempelvis genom folkliga medvetenhet kampanjer som kan belysa sambandet mellan jämlik representation och män och kvinnors deltagande i beslutsfattande processer.

Samfundet för utveckling i södra Afrika har också etablerat Samfundet för utveckling i södra Afrikas genus protokoll allians.
Inom denna allians verkar olika organisationer som skall arbetar särskilt i ämtställdhetsfrågor och inom genus protokoll alliansen finns exempelvis zimbabwiska kvinnors advokatförbund och kvinnoresurs centret vilka är några av de organisationer som särskilt representerar republiken Zimbabwe inom alliansen.

Som regional organisation är Samfundet för utveckling i södra afrika en mycket betydelsefull organisation för samarbete mellan regionens stater på många områden. Jämställdhetsarbetet är bara ett av dessa områden.

Skrivet av Jan 20 augusti.

Inga kommentarer: