söndag 24 augusti 2008

En presentation av jordbruksmekaniseringsprogramet

En presentation av jordbruksmekaniseringsprogrammet: 
dess djupa innebörd och mål

inledning:

Få känner kanske till den djupa innebörd som det ambitiösa jorbruksmekaniseringsprogrammet har i Zimbabwe
under veckorna som har passerat har det rapporterats en hel del från och till om distiruberande av olika former av utrustning till jordbruket. Det har rört sig om allt ifrån plogar traktorer och motorcyklar till verktyg och gödningsmedel, bara för att nämna några saker.
I västmedia gör våra cyniska medier det felet att de ofta rapporterar om det som att distribuerande av dessa viktiga verktyg är ett led i något sorts röstfiske för en korrupt och oduglig regering, (särskilt under tiden före valet var detta förekommande).
Ofta säger det mer om västsetablisemangets eget tänk kring hur politiker ofta agerar i vår del av världen och beskriver det beskriver knappast väl det Zimbabwiska samhället. Men det handlar inte bara om förtal och att förminska storheten i utvecklingen som sker i det Zimbabwiska samhället, ett av skälen till att allt har skildras som billigt valfläsk har också ett annat syfte. Nämligen det att man inte göra läsaren medveten att man faktiskt kan utarbeta konsekventa handlingsplaner på så väl statligt regional och lokal nivå för att tillsammans utveckla samhället, om så beslutsamheten finns.

Därför tar man bort ur sammanhanget i sina rapporteringar att förklara att Jordbruksmekaniseringsprogrammet I Republiken Zimbabwe inte handlar om sporadiskt valfläsk utan att det faktiskt är en långsiktig konsekvent plan för hållbar utveckling och socialt framåtskridande som gott kan dras lärdomar ifrån. Det är något man sällan ser i väst! I väst står man främmande inför välplanerade åtgärder eftersom att de på ett cyniskt sätt anses inkräkta på “den fria marknaden”.
I väst ser vi allt som oftast frågan om hållbar utveckling som en fråga för “den medvetna konsumenten” och diskussioner kring samhällstrukturer eller ekonomi förs sällan eller aldrig.

Ett annat perspektiv

I Zimbabwe ser det annorlunda ut. Här identifieras till fullo folkets roll inte främst som konsumenter utan som producenter, eller enkelt uttryckt som skapare av allt välstånd.

“Jorden är avgörande” har kamrat Mugabe sagt, och vad var det då han menade med det?
Jo nämligen det att Jorden är det produktionsmedel, den naturresurs som är avgörande för att förse människorna med fullständigt liv, men Kamrat Mugabe går ett steg längre och ger oss med klarhet också en djupare insikt:

“jorden är en del av mig, en del av andra en del av vårt folk, man kan inte avskilja sig från jorden”
Om vi är medvetna om denna utgångspunkt är det lättare att förstå varför sådan omsorg ges till jordfrågan, inte bara av folkets regering utan rättare sagt: det ger en tydlig förklaring varför denna omsorg om jorden genomsyrar hela samhället. Varför det är en så stor angelägenhet för hela samhället, och då menar jag över alla sektorer.

Jordbruksmekaniseringsprogrammet handlar inte om s.k statligt förmynderi, det är ett ambitiöst projekt som omfattar såväl representanter inom regeringen, parlament och kommun som företagsledare och enskilda jordbrukare, vanligt folk.
Det handlar tvärtom om
bemyndigande, att ge folket självt makten och möjligheten att delta aktivt som skapare av välstånd i samhället.

Man kan också sammanfatta det kortfattat som Centralbankens (RBZ) guvernör Dr. Gideon Gono så kärnfullt utryckte det:

“den verkliga förbättringen i vårt leverne som ett folk ligger i vår kollektiva förmåga att meningsfullt lyfta produktionen på plats.”

Sambanden mellan produktion gemensamma ansträngningar och samhällsutveckling tåls alltså att understryka flera gånger. 

Ett angeläget och ambitiöst projekt :
föredömligt agerande för hela världen att lära av

Ett omfattande projekt har i samband med jordbruksmekaniseringen också tagits för att vidareutbilda folkets massor att på bästa sätt bruka den nya tekniken samtidigt som innovationer görs inom företag och industrier genom statens försorg att förse jordbrukarna med utrustningen. Målsättningen med stärkandet av folkets positioner i samhällsproduktionen motiverades på ett mycket talande sätt i ett anförande inför parlamentet av Kamrat Mugabe, december 2007 som tydligt påvisade mekaniseringsprogrammets stora betydelse på flera nivåer redan i sitt ursprungsskede.
“Bemyndigande för kvinnor och marginaliserade grupper förblir en huvudsaklig prioritet för regeringen. För att uppnå detta mål, har kvinnornas jordbrukarförbund tilldelats 580 ton gödningsmedel för att distribueras till landets alla tio provinser samtidigt som 28 traktorer gavs till kvinnliga jordbrukare under jordbruksmekaniseringsprogramets första fas, medan 58 kvinnor fick träning i jordbruksskötsel.” 
Jordmekaniseringsprogrammet är för att använda presidentens egna ord “ ett ambitiöst men pragmatiskt 5-års program”
Vari ligger då dess storhet kan man undra? 
“för att försäkra optimalt användande av maskineriet, har regeringen också påbörjat ett program att träna de som gagnas av mekaniserings programmet i traktor och kombinerade skördeoperationer” sade Kamrat Mugabe

målsättningen att stärka folket som aktiva deltagare i samhällsuppbygget går med andra ord hand i hand med den tekniska utvecklingen. Guvenör Gono förklarade programmets betydelse klarsynt: 
“för att ta vårt jordreformprogram till en ny nivå, det att bemyndiga våra individuella bönder vilka mottager traktorer, verktyg, plogar, skottkärror och kombinerade skördemaskiner genom regeringens jordbruksmekaniserings stödprogram vilket leds av RBZ och ministeriet för jordbruks ingenjörskap och mekanisering” 

kort sagt Jordbruksmekaniseringsprogrammets storhet ligger i att det i grund och botten utarbetar en heltäckande arbetsplan där teknologiskt och socialt framåtskridande går hand i hand. Åtgärderna är en del i en stor process att stärka folkets massor i uppgiften att ta hand om det som förser dem med fullständigt liv, att aktivt delta i samhällsuppbygget med vissheten om att de har ödet i sina egna händer. Omställningen från det koloniala samhället till det självförsörjande samhället är mycket ett omfattande arbete, en utmaning som modigt trotsar den rådande ohållbara världsordningen. Det är en utmaning som antagits med stor beslutsamhet om att en annan värld är möjlig, en värld där mänsklig värdighet och socialt framåtskridande står i fokus. Det outtröttliga arbete som förs av Zimbabwes folk och dess ledare är precis just det som hållbar utveckling verkligen handlar om.


Värt att notera ambitiösa arbete inom samhällsuppbyggnaden ej heller endast präglar bara betydelsefulla jordbrukssektorn, parallelt med detta program genomförs också liknande program för att på ett motsvarande sätt vidareutveckla och vidareutbilda gruvsektorn och sjukvården. Vilket vi säkert kommer att återkomma till i andra inlägg. beslutsamheten i att gemensamt arbeta tålmodigt för lösa problem tillsammans och för att vidareutveckla samhället, synen att alla sektorer och alla människor utgör en del av en helhet är ett framstående kännetecken för den Zimbabwiska livsfilosfin och samhällssynen som sammanfattas enkelt i det kända slagorden “länge leve vår enighet” vilka genomsyrar det politiska livet i Zimbabwe.

skrivet av Jan 23- 24:e augusti

Inga kommentarer: