tisdag 12 augusti 2008

Hjältarnas dag och försvarsstyrkornas dag firas i Zimbabwe

Den 11:e augusti är Hjältarnas dag i Zimbabwe det är en dag då de revolutionära kämpar som stupat i befrielsekriget för landets självständighet hedras och folk över hela landet samlas för att få inspiration och kraft att gemensamt fortsätta samhällsbygget och hedra minnet av de kämpar som gått bort samtidigt som man hedrar dagens  hjältar. 
Hjältarnas dag är en sant folklig högtid som samlar massorna och deras politiska ledare.

Kamrat Mugabe höll den stora dagen till ära ett tal på temat: “försvara rätten som herrar över ödet”

I ett tal inför tusentals människor tog kamrat Mugabe upp det viktiga att minnas landets alla söner och döttrar som förlorade sina liv i kampen för den frihet som nu åtnjutes i hela landet. Kamrat Mugabe betonade klarsynt att detta kräver att alla Zimbabwier försvarar rätten att bli herrar över sina egna öden och vägrar att bli utnyttjade av imperialister.
Kamrat Mugabe uppmanade också västmakterna att sluta med att lägga sig i landets interna angelägenheter och tillåta Zimbabwes folk att använda landets naturresurser för folkets välgångs skull.

I samband med högtiderna som sammanföll med försvarstyrkornas dag den 12 augusti talade också Kamrat Dr Sikhanyiso Ndlovu informations och publiceringsminister och medlem i Zanu-PF’s politbyrå.

Kamrat Ndlovu betonade vikten av att folket minns historien och står fast vid rättfärdighetens principer, och uppmanade den äldre generationen att hängivet arbete för att lära de unga om kampens historia. Kamrat Ndlovu tog också tillfälle att hedra avlidne vice presidenten Kamrat Joshua Nkomo, kärt ihågkommen av många som Zimbabwes fader, och den oerhörda djupa betydelse av enighetsöverenskomelsen som 1987 undertecknades av Kamrat Nkomo och Kamrat Mugabe.
Kamrat Ndlovu betonade också Hur denna unika enighetsöverenskomelse inte bara förde de kamporganisationerna i den patriotiska fronten till ett enat parti med en enad vision utan hur den också är en enande kraft för hela zimbabwes folk.

Kamrat Mugabe tog också försvarstyrkornas dag till ära tillfället att beröma försvarstyrkorna för deras professionalism och betydelsefulla stödinsatser som gagnat stabiliteten såväl inrikes som utrikes. Kamrat Mugabe berömde Försvarstyrkorna för deras fredsbevarande insatser i Elfenbenskusten, Sudan och Liberia och berömde också försvarstyrkorna för deras hängivna stöd till jordbruket och deras stödinstatser vid distrubering av materiell och utsäde. Kamrat Mugabe tackade också försvarsyrkorna för deras stödinsatser till nationella flygbolaget, sjukvårdssystemet och dess betydelsefulla insatser under evakueringsarbetet vid översvämningen i Muzarabani och andra områden. Stödinsatserna till Valkommisionen iochmed transporterandet av valmateriell ochstödinsatserna till republikens polis uppmärksammades också i dagens tal, då Kamrat Mugabe tackade försvars styrkorna för deras ståndaktiga arbete med att försvara landets territoriella integeriet, suveränitet och svårvunna självständighet.

Även Professor Mutambara från MDC närvarade vid högtiderna.


Inga kommentarer: