tisdag 5 augusti 2008

Forskare finner HIVs svaga punkt


Mot slutet av förra veckan rapporterade den Bulawayo baserade tidningen The Chronicle om en stor medicinskt upptäckt i ett reportage från texas medcinska universitet. Under rubriken forskare finner HIVs svaga punkt rapporteras hur två forskare Paul Sudhir och Miguel Escobar vilka genom forskning har ägnat sig länge åt att lära sig förstå HIV virusets konstruktion.
Dr Paul Sudhir förklara r"det finns förnärvarande inget botemedel för HIV. Endast ett fåtal patienter går på en kraftig medicin cocktail som håller sjukdomen i schack.

Dr Sudhir förklarar att det stora problemet med HIV viruset, det är att det muterar sig för att överlista de medicinblandingar som idag används för att hålla det i schack.

Dr Sudhir förklarar:
"Viruset är verkligen komplext och har många knep under rockärmen."

Dr Sudhir berättar dock att all tid som de lagt på forskning nu har nått resultat:
den fantastiska nyheten förklarar han med följande ord

"vi har funnit HIV's svaga punkt"

Den fantastiska upptäckten förklaras såhär. Det är bekant att HIV viruset muterar när det klonar sig för att spridas, emellertid har de två doktorerna på Texas medicinska universitet upptäck följande: För att viruset skall kunna reproduceras måste åtminstone någon del i virusets sammansättning förbli oförändrat. De två doktorerna har genom att lokalisera ett avgörande protein i HIv virusets sammansättning som inte förändrar sig   kunnat "nollställa det" som artikeln utrycker det och där igenom funnit virusets Akilleshäl. Läkarna berättar hur de lyckats att permanent avbeväpna det  genom att ha applicerat ett s.k absym på viruset.

Forskning pågår ännu, det har prövats på biokemisk nivå och på djur ooh det väntas ännu att få prövas på människor. Testerna är en mycket kostsam process. men upptäckten ger ändå hopp till miljontals människor som lider av den svåra, mycket komplexa blodsmittan.


skrivet av Jan 5 augusti


Inga kommentarer: