torsdag 28 maj 2009

COMESA KONFERENSEN går av stapeln idag


COMESA KONFERENSENS BETYDELSE

I dagarna hålls preliminära, förberedande för att planera COMESA Konferensen, den 13:e i raden organisationsens samanträden för statsöverhuvuden och regeringschefer i regionen. 

Här kommer några reflektioner om denna konferensens betydelse. Konferensen går av stapeln 7:e juni i år.



COMESA är organisationenför gemensam handel i östra och södra Afrika på engelska heter det common market for eastern and southern Africa. Årets konferens i juni i år, äger rum i Zimbabwe. På många sätt kan denna konferens komma att ha betydelse för  de självständiga staternas samverkan i arbetet för att stärka utbytet i regionen och för att verka för rättvisare handel.


Den regionala handelns stärkande innebär direkt en stor fördel för kontinenten. medlemstaterna inom förbundet för gemensam handel i östra och södra Afrika ges möjligheten att stärka sin ekonomiska självständighet och det ger också ett uppsving för inhemsk produktion. genom att gå samma och stärka utbytet mellan de postkoloniala staterna kan också folken i dessa länder hävda sig i förhållande till sina forna kolonialherrar.  Republiken Zimbabwe som är värdland har ett ledarskap som länge betonat betydelsen av ett enat Afrika i Pan-Afrikanismens tecken, för social rättvisa och för självständighet. och handelssamarbeten som COMESA gör säkerligen skillnad på mer en ett sätt. 


För de forna kolonierna som länge explotaterats för export till den s.k “rika världen” så ges nu möjligheten att utveckla och fördjupa den regionala handeln och produktionen, säkerligen stärker det också självfortroendet för folket i de berörda länderna och det blir också ett utrymme för att framhålla produktion och handel som har sitt ursprung i gräsrötterna.   Det är en stor händelse för länderna i utveckling och tillika en stor händelse för alla folk som vill verka för en rättvisare handel som inte domineras av imperialismen. På många sätt främjar en stärkt regional handel också en mer hållbar samhällsutveckling, det kan också verka positivt för folkens självtillit i dessa länder. Även västländer deltar i utbytet med COMESA, men vad som är avgörande för COMESA projektet är att det är folket i regionen som sätter agendan


SKRIVET AV JAN 

röster för Zimbabwe

Inga kommentarer: