måndag 11 maj 2009

Mohammad Khatamis statsbesök I Zimbabwe januari 2005 - en händelse som byggde broar







Bild ovan:  Islamiska Republiken Irans dåvarande President Mohammad Khatami tas emot av 

President Robert Gabriel Mugabe. Den iranske Presidenten besökte Zimbabwe 17-19:e januari 2005


" vi bör konsolidera våra länders relatationer genom att dela  varandras kunskap, expertis och kunnighet"


  - Seyed Mohammad Khatami 


Inledning:

Den Islamiska Republiken Irans förre President Mohammad Khatami besökte i januari 2005 Republiken Zimbabwe för en 3 dagars visit.

Vid detta tillfälle togs beslut om samarbeten inom många olika områden, och det fördjupade det kulturella utbytet och samförståndet länderna emellan på ett imponerande sätt Herr Khatami avslutade sin visit i Zimbabwe med att skriva under 10 st avtal om samarbete. 


Vi här på Röster för Zimbabwe som gärna vill verka för att avlägsna fördomar, stärka solidaritet och kulturellt utbyte, ser med imponerade ögon på det Iranska exemplet, vi har gjort en sammanställning av det publicerade material som rapporterat kring denna händelse.


Robert Mugabe tog tillfället att tacka Iran för att de uttryckt sitt stöd till Zimbabwes jordreform. Kamrat Mugabe beskrev Iran som en mycket avgörande samarbetspartner, och förklarade  hur President Khatamis stadsbesök var av särkild stor betydelse: " Vi lägger stor vikt vid det här besöket då det gör det möjligt för regeringen att arbeta för att stärka och variera våra relatione. Ert besök ger en möjlighet att höja vårt bilaterala samarbete till nya höjder då min regering dragit igång en medveten se åt öst politik"


Besöket var ettt betydelsefullt steg i avancerandet av Se åt öst politiken. 


Khatami lovordar  Zimbabwes insatser för utveckling


Mohammad Khatami uttryckte sitt bestämda stöd för jordreformen förklarade att Iran har mycket kunskap inom jordbruk att dela med sig av.

 Herr Khatami lovordade Zimbabwes insatser för utveckling och påpekade  Zimbabwes potential att hjälpa andra i samma situation: 

"Zimbabwe kan spela en roll i att hjälpa andra utvecklingsländer" 


Khatami beskrev också den Zimbabwiska självständigheten som en stor dag i historien:

"Den frihet och självständighet som uppnåddes i Zimbabwe, var en stor  historisk händelse och en betydelsefull faktor för att få slut på apartheid och diskriminering i Afrika.


Herr Khatami förklarade att han ansåg att Zimbabwe har en särskild betydelse och  beskrev  också sin förhoppning om att de växande kulturella, politiska och ekonomiska relationerna länderna emellan skulle föra dem ännu närmare varandra även   inom regionala och internationella forum i arbetet att för att försvara rättvisan och friheten och alla människors lika rätt.

Robert Mugabe ordnade Bankett till Herr Khatamis ära


 Vid en Bankett anordnad av Robert Mugabe som hölls  till Herr Khatamis ära under måndagsnatten förklarade den Iranske också sin vision om  den Afrikanska kontinentens framtid: "Afrika kommer säkerligen att spela en speciell roll, i världens kulturella ekonomiska och politiska framtid"


Herr Khatami understök också i sitt möte med President Mugabe att de båda länderna tillsammas bör sträva efter hållbar utveckling.

Khatami mötte Vicepresidenterna 


I sitt möte med Vicepresidenterna Joice Mujuru och Joseph Msika talade herr Khatami om samarbetets betydelse och påpekade att under den situation som de båda länderna befinner sig bör de båda länderna dela med sig av varandras  kunskaper, expertis och kunnighet. 


Diskussionen rörde sig vidare och Herr Khatami refererade till hur falsk propaganda drevs på emot de länder som insisterade på att uppehålla sin självständighet och  beskrev Herr Khatami också talande hur  propagandan används i försök att för att kränka mindre staters suveränitet: "ämnen som mänskliga rättigheter, har förvandlats till verktyg för att dominera svagare stater"

 

Khatami förde med sig lärdomar till Zimbabwes muslimska samfund


Khatami, mötte inte bara regeringsrepresentanter utan förde också med sig  lärdomar till Zimbabwes muslimer.


 Herr Khatami höll ett anförande där han fokuserade på muslimernas uppgift som den hållbara fredens budbärare och betydelsen av harmonisk samexistens:  


" vissa felaktiga läror har givit andra en falsk anledning att föra ett fullständigt krig emot Islam, sanna muslimer har en tung plikt att ställa denna situation till rätta, och muslimer bör försöka att visa upp en sann bild av islam för världen och de bör vara starka nog att försvara sig själva och vara  den hållbara fredens budbärare genom att bjuda in världen att återgå till moraliteten"


Khatami underströk också vikten av att konsolidera enighet, rättvisa och harmonisk samexistens i världen, och förklarade: Islamiska Republiken Iran är för utvidgande av samarbete med alla stater i söder"  hyllade Zimbabwes regering för dess åtgärder de vidtagit för att garantera sitt folk ett fritt och dynamisk politiskt och socialt liv.


Muslimer och lärde å sin sida uttryckte glädje och stolthet över att ha träffat den Iranske Presidenten, och hyllade Khatamis initiativ  Dialog civilisiationer emellan och beskrev det som det bästa sättet att uppnå fred i världen. 


  Betydelsen av President Khatamis besök i Zimbabwe:

   Ett föredömligt statsbesök som byggde broar


Khatamis besök i landet byggde definitivt broar folken emellan på många områden områden. Besöket verkade mycket positivt för ett djupgående samförstånd och ett samarbete grundat på ömsesidigt respekt och ömsesidig nytta, det var också ett möte av oumbärlig betydelse för det kulturella utbytet folken emellan, ett utbyte som har utvecklats på ett mycket dynamiskt sätt under åren.

Inga kommentarer: