fredag 15 maj 2009

Lästips: Teser rörande den socialistiska landsbygdsfrågan i vårt land

"Alla nödvändiga åtgärder för att förbättra böndernas liv bör vidtas"

- Kim Il Sung citerad ur verket Teser rörande den socialistiska landsbygdsfrågan i vårt land

Bild ovan: Kamrat Kim Il Sung, ute i jordbruket. Den Koreanske revolutionären insåg tidigt efter Koreas befrielse, jordreformens avgörande betydelse , men var också väl medveten hur stor och komplex landsbygdsfrågan är i byggandet av ett nytt samhälle.





Lästips:  Teser rörande den socialistiska landsbygdsfrågan i vårt land


Mot bakgrund av vi under en tid här på bloggen lyft fram utbytet mellan Demokratiska Folkrepubliken Korea och Republiken Zimbabwe, och de båda revolutionernas gemensamma erfarenheter. 

Vi har också  samtidigt har skrivit en hel del om jordbruksrevolutionen i Zimbabwe. Så tänkte jag att ett intressant lästips att dela med sig av till våra läsare är den Koreanske revolutionären och framstående Ideologen Kim Il Sungs berömda, Teser rörande Socialistiska landsbygds frågan i vårt land. 


Boken trycktes först 1964, och ger vidare progressiva perspektiv för betydelsen av jordbrukets utveckling i postkoloniala länder. Kim Il Sung beskriver: “Landsbygdsfrågan innehar en särkilt viktig betydelse i många länder   vilka tidigare eller i nutid befinner sig under imperialismens och kolonialismens ok. I dessa länder är en framgångsrik lösning på bonde och jordbruksfrågorna nyckeln revolutionens seger och för socialt framåtskridande”. Arbetet behandlar jordbruksrevolutionen ur tre dimensioner. Den tekniska revolutionen, den kulturella revolutionen och den ideologiska revolutionen, och behandlar dessutom på ett intressant sätt organiseringen av jordbruket i första kapitlets tredje avsnitt. Vägledning och hantering av jordbruk. Förhållandet mellan hela folkets ägande och kooperativt ägande. Genom sitt verk ger också Kamrat Kim il Sung vidare perspektiv på förhållanden mellan stat och landsbygd mellan industri och jordbruk.





Inga kommentarer: