onsdag 13 maj 2009

Iranska valrörelsen inför Presidentval i fokus i dagens The Herald.




Bilder ovan:   1. Dr. Mahmoud Ahmadinejad,  rapporteras leda opinionsundersökningar inför valet.

2. Ali Khamenei uppmuntrade som folk till massivt valdeltagande i det kommande Iranska Presidentvalet


Ett massivt valdeltagande ger nationen värdighet och solidaritet”

- Ali Hoseyni Sayyid Khamenei


Snart är det Presidentval i Islamiska Republiken Iran. Kamrat President Mugabe har beskrivit som en avgörande samarbetspartner. detta samarbetet med Iran har fördjupats på ett imponerande sätt de senaste åren och så har också de båda folkens intressen för varandras kulturer. Även i statlig media bekräftas allmänhetens intresse och känsla av samhörighet med Iran.  



 

Dagens Herald hade under sektionen för utrikesnyheter särskild fokus på valrörelsen i  Islamiska Republiken Iran. Under rubriken “Ahmadinejad leder opinionsundersökning”  förklarade den ledande  Zimbabwiske nyhetstidningen att den sittande Presidenten Dr, Mahmoud Ahmadinejad leder en färsk opinionsundersökning över populäraste kandidaten till Presidentvalet den 12:e Juni. Herald rapporterade vidare att 475 kandidater hittills har registrerat sig och att den färdigställda listan för samtliga kandidater väntas komma ut 21 maj.


Herald förklarade också vidare hur Islamiska Revolutionens Högste Ledare Ayatollah Khamenei i samband med förberedelserna till Presidentvalet talat inför entusiastiska folkmassor i Sanandaj som är huvudstaden i den Kurdistanska Provinsen

.

Vi här På Röster för Zimbabwe, som entusiasm beskrivit de föredömliga växande kulturella  utbytet mellan dessa båda alliansfria rörelsens stater. Tar därför naturligtvis  en närmare titt på denna händelse både och reflekterar utifrån summan av både Zimbabwisk och Iransk Press.


Khamenei gav råd till Presidentkandidaterna och väljarna.


I sitt anförande beskrev Khamenei valets betydelse för folket, och uttryckte: var vaksamma om er värdighet och försök välja den bästa och mest kvalificerade kandidaten. Khamenei beskrev vidare hur betydelsefullt det var att alla kandidater beskriver landets ekonomiska och politiska situation: “Undvik att förvränga verkligheten, vilket kan förstöra folkopinionen”


Khamenei uppmanade vidare väljarna till massivt valdeltagande och uppmanade väljarna att ge sin röst till kandidater som förstår folkets situation:  folket bör välja dem som lever ett enkelt och anspråkslöst liv, som är bekanta andra folks problem och lidanden och har undvikt extravagans. en nation som är stolt över sin historia, kultur och identitet och är hoppfull om framtiden, kommer nå triumf och framgång.” sade Khamenei och betonade betydelsen om att främja enighet och samarbete och underströk också att: 

Ett massivt valdeltagande ger nationen värdighet och solidaritet men gör fienderna besvikna. 


I Samband med valet beskrev också Khamenei betydelsen av att försvara landets territoriella integritet och manade särskild ungdomarna till att aldrig ge upp denna utmaning.


 


Inga kommentarer: