söndag 10 maj 2009

Fakta: internationell solidaritet som utrikespolitik




vi håller vår hårdvunna självständighet  kär, och  principerna  om suveränitet, självbestämmande, jämlikhet mellan stater och icke inblandning i andra staters interna angelägenheter hör ihop med dessa värderingar”


 - Kamrat Dr I.S.D Mudenge Föreläser om Zimbabwes utrikespolitik vid Utrikesministeriets Service Institut 22 Juli 2002

 

 Bild ovan: Kamrat Dr. Mudenge Zimbabwes tidigare utrikesminister arbetar idag som minister för högre utbildning.


Inledning:



  Zimbabwe vann   sin självständighet genom revolutionär  folklig kamp för att befria folket från kolonialismens bojjor. 

Hur har den Zimbabwiska Revolutionen som har sitt ursprung i gräsrotsrörelsernas kamp för självständighet då format den Självständiga Republiken Zimbabwes utrikespolitik?


 Vi här på Röster för Zimbabwe tänker ge våra läsare som funderar kring frågor av den här kalibern  en ordentlig presentation, mycket tack vare möjligheten att tillgå en av Kamrat Dr  Isaak Stanislaus Gorerazvo Mudenges föreläsningar på ämnet från 2002.


Dr Stan Mudenge - Zimbabwes utrikesminister mellan åren 1995-2005- höll den 22:a juli 2002 ett mycket intressant anförande med anledning av en kurs i diplomatisk utbildning vid utrikesministeriets service institut. anförandet målar upp en generell bild av Zimbabwes internationalistiska, solidariska och Pan-Afrikanska utrikespolitik och tillbakavisar konkret myten om Zimbabwe som ett isolerat land.


 Zimbabwe en progreesiv nation   på den internationella arenan: 

Zimbabwes folk står inte ensamt




Västerländska media generellt  men även våra inhemska borgare här i Sverige, har länge försökt isolera Zimbabwe genom smutskastning i media och illegala sanktioner.  Man har skapat myten om ett världsfrånvänt ledarskap och ett folk i  ständig misär.


Det har också hänt att organisationer från västländer som kallat sig ideella har  gjort vad dem kunnat för att orättfärdigt lägga sig i den självständiga republikens interna angelägenheter för att främja sina egna syften. 


Allt detta har tyvärr resulterat i  att Västerlänningar ofta uppfattar Zimbabwe som ett slutet land. 


Detta är en skev uppfattning som också har drabbat ett antal andra länder som liksom Zimbabwe står upp för sin självständighet och vägrar infinna sig under Imperialismens orättfärdiga diktat - självständiga stater som Demokratiska Folkrepubliken Korea, Republiken Kuba Lao Folkens Demokratiska Republik och Islamiska Republiken Iran, bara för att nämna några. 

 vissa undrar kanske: Vad har folken i de ovannämnda länderna gemensamt med Republiken Zimbabwes folk och ledare - Mer än att de orättfärdigt blivit utsatta för demoniserings och hatkampanjer från väst? 


Jo nämligen att dessa stater håller likt Zimbabwe, självständighetens banér högt och gör det aktivt i multilaterala organisationer som Alliansfria rörelsen och Förenta Nationerna.


En generell beskrivning av den Alliansfria rörelsen finns i vårt arkiv och där finner våra läsare också mer ingående bevakning från alliansfria rörelsen möten och Alliansfria rörelsens staters närvaro vid FN sammanträden.


 Även om många får klart för sig att Zimbabwes plats på den internationella arenan är bland de anti-imperialistiska, självständiga staterna.så funderar ändå  många kanske vad innebär det? “ ochhur fungerar då det internationella samarbete egentligen? 


 Det kan hände att det är såhär för att en del av dem som hört detta om att Zimbabwes folk  värdesätter sin självständighet så högt,  ofta kan dra den  förhastade slutsatsen att det att  synonymt med att Zimbabwes folk, bara bryr sig om sig själva och visar direkt ointresse att delta i det internationella samfundet, men detta är totalt felaktigt!


Internationell solidaritet med världens kämpande folk är en av Zimbabwiska statens främsta angelägenheter i utrikespolitiken och självfallet återspeglar sig Alliansfria rörelsens ideal i Zimbabwes utrikespolitik, men utrikespolitiken har  sina rötter i den Zimbabwes folk  revolutionära befrielsekamp och de progressiva ideal som förde den till seger.



Detta illustreras av Dr. Mudenges anförande som vi presenterar ett utdrag av i denna artikel



I sin föreläsning i samband med diplomatutbildningen 22 juli 2002 så ställde Dr. Mudenge den retoriska frågan “vad är Zimbabwes utrikespolitik” 

till åhörarna. Det är detta avsnitt vår artikel tar avstamp i nu. 


Det konkretiserar utrikespolitikens karaktär och tydliggör detta utan ett krångligt språk. 


Dr Mudenge i sin föreläsning också på vilket sätt Zimbabwiska Diplomater skall ta itu med de myten om Zimbabwe som ett land i “kris” vilken är en myt som förs fram av imperialisterna. Dr Mudenge beskriver också hur ett litet land kan skillnad även i en allt mer globaliserad värld:


All text som är Dr Mudenges ord publiceras  nedan i kursiv stil


[...]

Enkelt uttryckt är utrikespolitik ett lands strävan att uppnå sina nationella intressen på global nivå. Vad är Zimbabwes utrikespolitik? […]


vår utrikespolitiks dynamik har sina rötter i Zimbabwes historia. Zimbabwe vann sin självständighet från brittiska nybyggarkolonialismen 1980 genom en bitter och långdragen väpnad kamp. Därav följer att vi håller vår hårdvunna självständighet kär, och  principerna  om suveränitet, självbestämmande, jämlikhet mellan stater och icke inblandning i andra staters interna angelägenheter hör ihop med dessa värderingar




Vi vann inte vår självständighet  genom våra egna insatser allena. Vi gjorde det genom stöd från andra länder. Först våra grannar inom frontlinje staterna, sedan den dåvarande Organisationen för Afrikansk Enighet och andra anti-kolonialistiska krafter inom det internationella samfundet i stort. Det stod som våra Afrikanska bröder och systrar gav oss i vår beslutsamma kamp för den universella idealen om frihet, rättvisa, självbestämmande och territoriell integritet, är vad som har givit oss vår Pan-Afrikanistiska åskådning. Det är i vår strävan att uppnå dessa principer som vi etablerat solidaritet med andra förtryckta folk och länder världen över.


Zimbabwe spelade en väldigt avgörande roll i Namibias och Sydafrikas befrielse genom att stödja South-West Africa People’s Organisation(SWAPO) och African National Congress(ANC) och Pan Africanist Congress(PAC). I andra delar av världen. I andra delar av världen har Zimbabwe stött befrielsekrig som förts av Polisario Front i Västsahara och Palestine Liberation Organisation i Palestina och folket i Öst-Timor. Zimbabwes aktiva samröre med frontlinje staternas organisation hjälpte frambringandet av självständighet i Namibia 1990 och demokratiska val i Sydafrika 1994. Detta förklarar också varför Zimbabwe sände sina styrkor till Demokratiska Republiken Kongo 1998 för att försvara det Kongolesiska folkets territoriella integritet, suveränitet och självbestämmanderätt då de stod inför aggression från Rwanda och Uganda.


I strävan att uppnå stående mål och strategier etablerade Zimbabwe kvickt relationer med andra länder och gick med och deltog aktivt i internationella organisationer inom regionen och resten av världen. Jag är stolt över att påpeka att Zimbabwe fick äran att vara värd och ordförande för den alliansfria rörelsens åttonde konferens från 1986-1989, för organisationen för Afrikansk Enighet 1997 och samväldets statsöverhuvud och regeringsmöte 1991. Vi är aktiva medlemmar inom SADC och COMESA i vår region där vi utövar vårt politiska och ekonomiska inflytande.


Ett stort mål med Zimbabwes utrikespolitik är uppehållande av regional och internationell fred och säkerhet, därav vårt stöd till Förenta Nationernas Fredsbevarande Aktioner.


Zimbabwe har deltagit i  Förenta Nationernas Fredsbevarande Aktioner-uppdrag i Angola, Somalia Kosovo och Öst-Timor bland andra Fredsbevarande Aktioner uppdrag.


strävandet efter principen om suverän jämlikhet är vi med andra länder i att kräva en Reform av Förenta Nationerna, särskilt Säkerhetsrådet. Inom regionen stödjer vi Afrikanska Unionens mekanism för prevention, hantering och lösning av dispyter. Inom SADC, spelade vi en avgörande roll i  upprättandet av Organet för Politik, Försvar och Säkerhet.

 

Liksom många andra länder är Zimbabwe relativt litet och kan ej uppnå sina mål på egen hand i en allt mer globaliserad värld. Det är därför nödvändigt att våra diplomater förstår betydelsen av vad jag kommer referera till som “alliansdiplomati”

Det är nödvändigt för Zimbabwe att identifiera likasinnade länder och organisationer med vilka vi kan arbeta samlat för att föra framåt våra gemensamma intressen. 

[...]

I denna alliansdiplomati, måste ni veta att våra naturliga allierade - om ett sådant koncept existerar- finns i Afrika. Vi måste fortsätta att sträva efter att nära och utveckla relationerna med våra regionala allierade inom SADC, COMESA och Afrikanska Unionen. Vi må ha meningsskiljaktigheter- och meningsskiljaktigheter är naturligt- men som Afrikaner delar vi en gemensam historia och öde. 


Detta betyder inte att vi måste försumma våra vänner inom Alliansfria Rörelsen eller  i söder generellt med vilka vi också delar gemensamma värderingar och strävanden. 

[...]



Zimbabwe är inte ett land i “kris” som våra baktalare skulle ha porträtterat oss. 

Ja vi har interna meningsskiljaktigheter, men å andra sidan, vilket land har inte interna meningsskiljaktigheter?

 Vi har en opposition - det har alla länder.


[...]

Vad vi väntar oss av er  är att ni visar upp Zimbabwe som ett vanligt land, precis som vilket annat land som helst. vilket har hållit val när det  dag för dem  allt sedan självständigheten 1980, Vilket bryr sig om att bemyndiga sitt folk för att kunna lägga grunden för social rättvisa, fred och politisk stabilitet. Jag vill att denna uppfattning skall vara en hörnsten i ert diplomatiska arbete.


Röster for Zimbabwe 10 maj 2009

INLEDNING SKRIVEN AV JAN

Utdrag ur Speech by  Minister of Foregin Affairs the Honourable Dr. I.S.D Mudenge at the Official Opening of the ZFSI First Diplomatic Training Course 22 July 2002 är översatt från det engelska orginalet av Jan






Inga kommentarer: