lördag 9 maj 2009

Förenta Staternas representanter tänker hellre på militär uppbyggnad i fjärran länder än att lösa interna problem" - Ayatollah Ahmad Jannati



Dagens Herald bar med sig en artikel med insikter från Ayatollah Ahmad Jannati född 1926  i Esfahan Islamiske Republiken Iran. Artikeln tog avstamp i gårdagens fredagsbön där Herr Jannati behandlade såväl interna frågor som internationella anlägna frågor.

Herr Jannati beskrev valet i Iran som närmar sig och tog chansen att uppmana massorna att delta. Herr Jannati  men tog också tillfället att Kritisera USA imperialisterna för den pågående krisen i världen, och visade på samband mellan den militära upprustningen och de militära aktionerna i fjärran länder sade med bestämdhet:  "Förenta staterna står inför tusentals problem och kris men landets representanter tänker hellre på militära uppbyggnader i fjärran länder än att ta itu med interna problem" 

I de kommande valen uppmanade Herr Jannati alla kandidaterna från att avstå från att gräla med varandra.  

Förberedelser inför Presidentval igång

Den Iranska Nyhetsbyrån IRNA rapporterade vidare idag att den sittande Presidenten Dr. Ahmadinejad lämnat in sin Registering  om kandidatur i Presidentvalet till valhögkvarteren. Dr Ahmadinejad beskrev sin uppfattning om valprocessen  för den Iranska pressen med orden: "Valen måste tjäna som ett medel för att stärka vänlighetens och broderskapens band; Valen bör stärka den nationella solidaritetens band"
  
http://www.presstv.ir/election2009/ är en hemsida som fokuserar på valet 2009. och i en rad artikelserier beskrivs landets politiska system, landets forna Presidenter och nuvarande kandidater. En  artikel l som summerar information om landets  Presidenter lyfter fram Dr Ahmadinejad som en person vars ställningstaganden om ingen kompromiss med väst har vunnit befolkningens förtroende och givit befolkningen en känsla av stolhet. Dr Ahmadinejad har också  gjort sig känd som en man oblyg inför  rikta skarpkrtik mot västmakternas världsdominans också på den internationella arenan, och underströk liksom Zimbabwes President Kamrat Mugabe behovet av en omfattande FN Reform.  

Dr. Ahmadinejad har nämnt valets betydelse för den nationella solidariteten det iranska folket emellan.

 Vi här på Röster för Zimbabwe känner också väl till Dr Ahmadinejads stärka känsla för solidaritet med Zimbabwes folk och stora entusiasm över samarbetet inom ZANU(P.F) Regeringens  Se åt öst politik. 
Dr Ahmandinejad har under sin ämbetes period sedan 2005 stärkt samarbetet med Zimbabwe betydligt och varit en aktiv påhejare för att samarbetet skall nå sin fulla potential. Dr Ahmadinejad uttryckte till Zimbabwes ambassadör i Islamiska Republiken Iran de båda självständiga republikernas kamp emot översittarmakter och framförde att: 
"Islamiska republiken Iran stödjer kraftfullt Zimbabwes folks rättigheter, självständighet och utveckling” 

Iranska Presidentvalet äger alltså rum 12:e Juni 2009.  Det är då det kommer avgöras vem som blir landets näste President.  Detta påminner oss om vad Kamrat Mugabe sa om rätten till självbestämmande  vid UN' Food and agriculture organisation konferensen i  Rom oktober 2005: "Herr Bush röst, och Herr Blairs röst kan inte bestämma vem som ska styra i Zimbabwe, Vem som ska styra i Afrika, som ska styra i Asien, vem som ska styra i Venzuela  Vem som  styra i Iran, vem som kan styra i Irak"  dessa ord är ännu lika sanna. Västmakternas frontmän heter  måhända numera Obama och Brown, men hursomhelst visade    Herr Ahmad Jannati i sin fredagsbön tydliga exempel på att den imperialistiska politiken i väst inte märkbart har förändrats utan är den samma, även med dessa Herrar som frontfigurer.
 Det samma strävan efter att utöka militära interventioner, samma erövringsjuka och  i desperata försök att flytta fokus ifrån de växande sociala problemen på hemmaplan. 

Jan 
Röster För Zimbabwe 9 maj 2009

Inga kommentarer: