söndag 10 maj 2009

Jacob Zumas Kabinett upprättar Nationell Planeringskomission

Idag vid 14:oo tillkännagav President Zuma sitt nya regeringskabinett. Det nya Kabinettet upprättar bland annat en nationell planeringskommission för att bättre samordna regeringens uppgifter.

 Nytt för i år är också skapandet av ett departement för Landsbygdsutveckling och Jordangelägenheter. 

President Zuma beskrev förändringarna i ett anförande i samband med tillkännagivandet:

Nationella planeringskommissionen kommer att ha ansvar för strategisk planering för landet, för att garantera att en nationalplan som alla regeringens ansvarsområden följer.

Detta bör göra det möjligt för oss att få ett mer heltäckande perspektiv på den socialekonomiska utvecklingen i landet.

[...] 
Det kommer också att finnas ett nytt departement för Landsbygdsutveckling och Jordangelägenheter vilket kommer att bli en av våra huvudprioriteringer över de 5 närmsta åren."

Det nya kabinettet innebär också  skapandet av ett särskilt ministerie som ska ta handom jämställdhets frågor för Kvinnor, Ungdomar, Barn och Personer med Funktionshinder.

b.la så delas också utbildningsministeriet upp i två olika ministerier ett för grundläggande och ett för högre utbildning.


Några övriga ntressanta noteringar är:
*ansvarig för högre utbildning blev Sydafrikanska Kommunistpartiets Generalsekreterare Kamrat Dr. Blade Nzimande. 

*F.d utrikesminister Kamrat Dlamini- Zuma tar  handom inrikesministeriet emedan Maite Nkoana-Mashabane tillsammans med sin ställföreträdande ministrar, Ebrahim Ismail Ebrahim och Sue van der Merwe tar handom ministeriet för internationella relationer och samarbete som upprättats
* Ett nytt Departement för ekonomisk utveckling har upprättats för att utforma ekonomisk politk
* f.d President Kgalema Petrus Motlanthe gör "comeback" som vice president
Listan över samtliga ministrar i det nya kabinettet (inklusive ställförträdande ministrar) finns på http://www.thepresidency.gov.za/main.asp?include=president/pr/2009/pr05101555.htm

Kamrat Zuma förklarade också sin övertyglese om att den nya regeringsstrukturen kommer göra det möjligt för statsmaskineriet att öka takten vad gäller frågan om att leverera service. 

Jan
Röster För Zimbabwe 10 maj 2009

Inga kommentarer: