tisdag 26 maj 2009

Kuba och Zimbabwe - Vänner för alltid


Bild ovan: Två levande legender träffar varandra den 12:e september 2005 i havanna
Robert Gabriel Mugabe och Fidel Alejandro Castro Ruz

Vi här på röster för Zimbabwe arbetar hängivet för att avlägsna främmande attityder och främja samarbete och kulturellt utbyte med Zimbabwe. Vi gör vad vi kan för att föra fram positiva exempel och ett sådant positivt exempel är det som utgörs av utbytet mellan Zimbabwe och Republiken Kuba. I en artikel daterad 14:e maj från talk Zimbabwe . com så stod samarbetet mellan de två länderna i fokus eftersom att artikeln förenades med en intervju med  Fananidzo Pesanai Zimbabwe- Kubanska vänskapsföreningens ordförande.

Pesanai beskrev förbundets långtgående historia och sade: Vår organisation skapades grundat på de nära band som uppstod under befrielsekampen mellan våra två länder och från vänskapen mellan våra ledare Robert Mugabe och Fidel Castro."

Artikeln beskrev vidare hur denna vänskap under 30 år visat sig på många olika sätt exempelvis genom gemensamma utbildningsprogram. Liksom Zimbabwe i Afrika står Cuba upp för självbestämmande rätten och folkets rätt att gå sin egen väg i Latin amerika.

Artikeln med fokus på ZImbabwe Kubanska publicerades med anledning av föreningens kampanj för att frige de fem kubanerna som orättfärdigt sitter fängslade i Förenta Staterna.


Relationerna mellan Kuba och Zimbabwe har en lång historia, och Kubas folk har alltid stått solidariska med Zimbabwes folk i kampen mot apartheid, och för social rättvisa och självständighet. Såhär  sade den Kubanska ledaren Fidel Castro då Kamrat Mugabe besökte en skola vid ungdomens ö  i oktober 1985: 

Så länge som Apartheid existerar kan det inte bli  någon fred. Historien lär oss att folken når seger förr eller senare.
Här har vi ett levande exemepel, i Kamrat Mugabe och i delegationen från Zimbabwe de kämpade länge. På vägen över till ungdomens ö, sade jag att fängelset där vi var fängslade i två år låg här. Men Kamrat Mugabe var fängslad i tio år, i Zimbabwes rasisters fängelser, som de kallade Rhodesia till minne av en erövrare, en av många som invarderat våra länder. Tio år! han vet vad offer är för något, han vet var fängelse är för något. Tio år! Hn kämpade i 20 år för sitt lands självständighet. trotts 10 år i fängelse och 20 år av kamp är Zimbabwe en självständig suverän afrikansk stat idag.  Idag är Zimbabwes folk ett fritt folk. 

Fidel tog också möjligheten att berätta om skolprojekten på ungdomens ö detta år. iochmed Kamrat Mugabes stora intresse för utbildning och lärande lade detta självfallet en grund för ett djupt samarbete som har fortsatt genom alla åren. Fidel beskrev studenter från tredje världen får sin utbildning där och beskrev utbildningens kännetäcken:

Jag förklarade för Kamrat Mugabe att i dessa skolor så undervisar vi  Kubanska professorer vi lär ut fysik, matematik, kemi och biologi. men deras länders historielektioner. vartenda av era länders historia lärs ut av professorer från dessa länder. Vi är inte dem som lär ut politiska lektioner.De undervisas av representanter från era länder.Representanterna från partierna i länderna ni kommer ifrån är dem som vägleder och undervisar er politiska och ideologiska träning. Vi förser tillhandahåller skolor, byggnader,laboratorier och klassrum, vi samarbetar med allt vi kan. men, den politiska träningen ges av era egna  ledare från era länder. 


Vad som exemplifieras ovan är ett samarbete grundat på ömsesidig respekt, som lyser igenom inte bara i de båda länderna och folkregeringarnas bilaterala relationer och ej heller endast mellan de två regeringspartierna. ZANU (P.F.) PCC. Än mer demonsterar denna ömsesidiga respekt ute på den internationella arenan genom dessa två nationers aktiva medlemskap i den alliansfria rörelsen.Det är inte för intet som Zimbabwe Kubanska föreningens medlemar bär tröjor med orden, Kuba och Zimbabwe vänner för alltid. Dessa två revolutionära nationer har mycket som binder dem samman. I diplomatiska relationer är detta ett föredöme för hela världen att följa. 

Inga kommentarer: