tisdag 19 maj 2009

Fakta: Zimbabwes revolution - kampen för Politisk såväl som Ekonomisk självständighet

 


Zimbabwes revolution -   kampen för Politisk såväl som Ekonomisk självständighet


"ZANU (P.F.) tror inte på självständighet på pappret eller flag självständighet, det är därför vi drog igång den tredje Chimurengan som nu måste expandera till andra sektorer i ekonomin"


- Kamrat Robert Gabriel Mugabe i ett anförande i samband med lanserandet av valmanifestet Folkets manifest 29: februari 2008.




Den självständiga Republiken  Zimbabwe vann sin självständighet 1980. Detta efter många år av långdragen revolutionär kamp för att få slut på apartheid och för att bryta sig loss från kolonialismen. Kampen fördes för skrotandet av apartheid diktaturen och för  mänsklig värdighet och social rättvisa. För införande av majoritetsvälde, för upprättandet av en verklig folkmakt och för alla människors rätt att rösta, 


Självständighetens olika dimensioner


Självständigheten handlar inte endast om politisk makt utan också om försvarsmakt 

Beskrev Kamrat Mugabe.


 i sin bok vårt befrielsekrig och betonade hur viktig frågan var för att verkligen garantera Folket oavhängighet till kolonialmakten:


"En vidare poäng som måste noteras in avseendet om principen en människa - en röst är att den kan endast innefå hela sin bredd och mening när fysisk makt(militärmakt) jämlikt har förts över till folket vid sidan av politisk makt"


Självständigheten har  också en annan dimension nu ska vi ta oss en liten till på frågan om den ekonomiska självständigheten.


 Samhällsutveckling i länder som har en kolonial bakgrund kan se lite olika ut pågrund av olika förusättningar, men när Kamrat Mugabe beskrev den tredje Chimurengan så är den ett indentifierande av betydelsen av att utveckla också den ekonomiska revolutionen. 


Förändring sker inte över en natt


En annan viktigt fråga som genomsyrat Zimbabwes politiska liv sedan befrielsekampens dagar är Jordfrågan.


Jordreformen i Zimbabwe gick igenom sin första fas under 1980talet. men vid denna tid drogs också andra stora projekt som  också satte ingång  - b.la lades massiva resurser på utbildning och sjukvård. 


Stor hängivenhet lades också enligt Kamrat Mugabes initiativ till försoningspolitiken för  att stärka enigheten, I efterdyningarna av det långdragna befrielsekriget, och den  bräckliga Socialekonomiska struktur som gått i arv efter kolonialtiden,  identifierade folk och ledare också det stora behovet av att verka för fred och politisk stabilitet. 


I sitt tal till folket den 4 mars 1980, då Robert Gabriel Mugabe valts till Zimbabwes första premiärminister lät han folket tal del av hans vision men klargjorde också att arbetet framöver innebar stora utmaningar : 


"Snart kommer en ny Regering att komma och leda oss till självständighet. I upprättandet av denna regering är det viktigaste för mig och mitt parti att skapa ett verktyg som är kapabelt att uppnå fred och stabilitet när den strävar efter att frambringa framåtskridande."


[...] 


"Jag vill försäkra  hela folket att min regering kommer sträva efter frambringa en meningsfull förändring i deras liv, men alla bör ha tålamod för förändring sker inte över en natt. Låt oss i nuläget vara enade i vår strävan att leda landet till självständighet. Låt oss förkroppsliga en enighet sprungen ur våra våra gemensamma mål och totala hängivenhet att bygga ett storartat Zimbabwe som kommer att vara hela Afrikas stolthet. Låt oss fördjupa vår samhörighetskänsla"

[...]  

 

 Under det sena 90-talet öppnades det upp för vad som på engelska beskrivs som "The fast - track" land reform Jordreformens andra fas, det möjliggjorde en mer omfattande expropiering och omfördelning av jorden. Ett led i att  ytterligare stärka folkets ekonomiska makt och stärka folkets delaktighet i produktionen. 

Detta blev startskottet för den tredje Chimurengan, en naturlig förlängning av Zimbabwes på många sätt dynamiska och mångsidiga revolution, som bekant har jordreformen följts av olika kompensutvecklande program såsom exempelvis jordbruksmekaniseringsprogrammet (se arkivet)


Det finns de som ser allt för endimensionellt på frågan om revolutionen, sådan är inte Kamrat Mugabe och de Zimbabwiska Kamraterna 


En omfattande samhällsomvandling som den i Zimbabwe sker som sagt inte på en natt.  


Ett folk utan sin egen ekonomi är inte ett suveränt folk


Kamrat Mugabe, som väl känner till vilka utmaningar såväl befrielsekriget och samhällsbygget innebär har emellertid alltid framhållit att verklig självständighet har flera dimensioner, och att kampen inte nått sitt slut i och med utropandet av Zimbabwes självständighet 1980. 


Det är inte för intet som han vid revolutionära partiet ZANU (P.F) Central Kommittés 70:e ordinära session 6:e juni 2007 underströk detta faktum med orden: 

"låt oss vara tydliga:

 Om vi inte äger ekonomin kan vi inte säkra vårt folks leverne. Ett folk utan sin egen ekonomi är inte ett suveränt folk" 


I enighet med sanningen om att förändring inte sker över en natt, så är det ur detta anseende också självklart att kampen för att vidareutveckla samhället fortgår även efter självständigheten är vunnen.


 I detta arbete finns också en central uppgift som man inte får glömma bort nämligen  att slå vakt om befrielsekampens landvinningar så här långt och värna om enigheten, 


Enigheten som ett verktyg för att konsolidera revolutionens landvinningar


"vår enighet var och förblir ett verktyg för att konsolidera vår revolution" Sade Robert Mugabe i samband med ett sammanträde för regeringspartiet ZANU (P.F.) en tid före Presidentvalets andra valomgång. 


Styrkan i enigheten kan inte understrykas en gång för mycket. 


I fallet Zimbabwe är den revolutionära enigheten det som har gjort det möjligt för folket  att modigt arbeta vidare för att bygga sitt samhälle. Sedan den tredje Chimurengan intensifierades har Zimbabwes folk och ledare utsatts för mångfascetterade försök av sabotage,och splittring från imperialister och bittra kolonialherrar som vägrar acceptera det faktum folket kämpar vidare fast beslutsamma om att Zimbabwe aldrig kommer bli en koloni igen. 

Västmedia döljer den tredje Chimurengans progressiva innehåll.


Västmedia har försökt dölja det djupt progressiva och mycket dynamiska innehållet i den tredje Chimurengan och har ofta beskrivit den lösrykt med förnedrande ord som Kaos och Kris. Djupet i den Zimbabwiska revolutionen kommer inte når inte fram när journalister är mer upptagna med att demonisera än att rapportera om vad som verkligen sker. I Väst är man fast besluten om att Zimbabwes mångsidiga revolution inte får utgöra ett progressivt exempel för andra att ta efter, Det borgerliga etablisemanget och massmedia vill stämpla den Tredje Chimurengan som kriminell. 


 Zimbabwes  progressiva massor  vet bättre. och som Robert Mugabe själv uttryckte det: en revolutionär kamp som åtnjuter folkets fulla stöd kan inte misslyckas hur långdragen den än är, Kampen fortsätter.


Idag 29 år efter självständigheten arbetar Zimbabwes folk för att bredda enigheten och aktivera folkets breda massor och kompetensutveckla dem inom alla samhällssektorer. Något som sällan får komma fram i etablerad media.


men som Zimbabwes Vice President Kamrat Joice Mujuru uttryckte det. 

"Utveckla gräsrötterna och resten kommer att följa efter"


 

  


Jan  19:e Maj 2009

Inga kommentarer: