tisdag 12 maj 2009

Fakta: Zimbabwe och kampen för Palestinas befrielse del 1.


Zimbabwe och kampen för Palestinas befrielse 
del 1:  Kamrat Arafat i Zimbabwe




Bilder ovan: två fotografier på den legendariske PLO ledaren Yasser Arafat, 
Inledning: 
Det palestinska folkets kamp har en särskild plats i Zimbabwes folks hjärtan.

Relationerna mellan de progressiva befrielserörelserna i Palestina och Zimbabwe har en långtgående historia, och de broderliga relationerna mellan PLO och ZANU  har varit en självklarhet sedan befrielsekampens dagar. Kamrat Mugabe underströk betydelsen av att utveckla relationerna med PLO i sitt tal Solidaritetens sanna betydelse   vid internationella konferensen för solidaritet mellan de Afrikanska och Arabiska folken i kampen emot imperialism och reaktion 1978 men relationerna de båda befrielserörelserna emellan har också utvecklats sedan Zimbabwe vann  sin självständighet. 

 i en artikel i Kinesiska tidningen People's Daily från 5:e maj 2001,  beskrev hur PLO ledaren  Kamrat Yasser Arafats besök i Zimbabwe och mötet med Kamrat Mugabe. 

Under rubriken Arafat i Zimbabwe sökande stöd till nya fredsintiativ beskrev skribenten hur Kamrat Arafat kommit till Zimbabwe  för att tala med den Zimbabwiske Presidenten om fredsintiativ och det palestinska folkets lidande under ockupationen. 

Arafat träffade Kamrat Mugabe i anslutning ett ministermöte anordnat av alliansfria rörelsens Palestina Kommittee  där Republiken Zimbabwe ingår. 
Kamrat Arafat talade på mötet som ägde rum i Sydafrika, den tredje maj 2001 och tackade alliansfria rörelsen för allt stöd.   Arafat  sedan vidare till Zimbabwe för att samtala med sin Zimbabwiske kollega om situationen i Palestina.

Inga kommentarer: