fredag 10 april 2009

FLN's Abdelaziz Bouteflika vinner jordskredseger i Presidentval i Folkets Demokratiska Republik Algeriet



Bild ovan: FLN politikern President Bouteflika har blivit omvald för en tredje mandatperiod som President i landet vars motto är av folket för folket - den självständiga staten Folkets Demokratiska Republik Algeriet

Den sittande presidenten Abdelaziz Bouteflika vann en jordskredseger i presidentvalet 9:e april detta rapporterar ett flertal nyhetsbyråer, som AFP OCH AP, men rapporteringen är i det klenaste laget med tanke på valsegerns storlek.

 Valet verkar ha gått lugnt till och representanter från Afrikanska Unionen  och Arab League of Nations har varit inbjudna som valobservatörer. 
Vi här på Röster för Zimbabwe tar oss tid att resonera kring varför en jordskredsseger väcker sånt ointresse i etablerad media. Eftersom att avsaknaden av seriös rapportering säger väldigt mycket om väst attityd gentemot Afrikas folk och folkligt inflytande i den postkoloniala världen.

AFP rapporterar i kortare inlägg att valsegern var  jordskredseger och att President Bouteflika tilldelades 90 procent av rösterna. 

Viktigt ätt understrya är att FLN's Bouteflika  alltså gör en stor valvinst i vad kan tolkas som  att det svarar gentemot folkets önskan efter stabilitet i landet. 

Bouteflika har beskrivit sig själv som en nationella försoningens arkitekt, han har en bakgrund som utrikesminister och är en van diplomat.

Två åtgärder som Presidenten uttryck sig vilja vidta i valkampanjen är dessa. Att skriva av jordbrukarnas skulder samt att höja arbetarnas minimilön. Denna ovannämda information går att läsa till sig på den regionalt betonade nyhetssidan http://www.magharebia.com.

 Vissa etablerade medier i väst är noga med att undestryka det faktum att inga "västerländska observatörer" tillåtits under valet. 

Man borde egentligen vända på steken och snarare ställa frågan varför det måste anses nödvändigt. 
Bakgrund 

November Revolutionen och befrielsekampen som ledde fram till Algeriets befrielse från den franska kolonialismen. Denna kamp som Framdrevs  folket under ledning  av Fronten för nationell befrielse (FLN), Det kämpade under mottot av folket och för folket. Detta är mottot som skrivits in i landets grundlag,  landets grundlag hedrar också november revolutionen och befrielsekampens ideal och de söner och döttrar som offrat sitt liv i kampen.

Konstitutionen fastlår i arikel ett: "Algeriet är en folkets demokratisk republik, den är en och den är odelbar"  

President Bouteflika leder en nation som vann sin självständighet genom folklig kamp 1962, men ska man vara ärlig så verkar det inte som att västerländska medier reflekterar kring detta faktum. 

 Presidenten har i sin valkamapanj betonat säkerhetsfrågor  och har beskrivits som den heta favoriten i presidentvalet av  http://www.magharebia.com. 

 Av alla som röstade gav överväldigande majoriteten stöd till ovanämnda kandidat.
vissa  västerländska nyhetsbyråer har beklagat sig över att inga västerländska valobservatörer närvarande, men  Låt oss nu här på röster för Zimbabwe se  på det hela och se det ur ett annat perspektiv.

Folkets Demokratiska Republik Algeriet - en självständig stat
 Folkets Demokratiska Republik Algeriet är en självständig stat och behöver inte forna kolonialherrars godtjänande i fråga om hur folket själva väljer att styra sitt land eller i fråga om att  välja sina ledare. Den västerländska bitterheten över att inte bli inbjuden verkar mest ha med oljan att göra. 
Olja mer intressant än självbestämmande och folkmakt för västmedia

AFPs inledande text om  valet i landet fokuserar på rösterna som lagts i den oljerika nationen.  Detta visar på att intresset för kandidaten som folket valt är väldigt liten, något som inte direkt verkar återspegla det faktum att kandidaten vunnit stort. Detta bevisar en skevhet i västs mediabevakning vad gäller Afrika. När inledningen i en artikel beskriver en ex koloni som är oljerik, så verkar det som att man i väst har svårt att smälta att man i Algeriet sedan det tidiga 60-talet grundat en Självständig, demokratisk folkrepublik.
Ointresset förolämpande - ett mönster som känns igen vad gäller västerländsk mediabevakning i Afrika

 Vi har tidigare bevakat valprocesser i Zimbabwe, Zambia, Angola och Ghana, snart närmar  sig valet i Sydafrika, som i det närmsta mest har beskrivits som en dokusåpa i etablerad västmedia, trotts en djupgående gräsrotskampanj. Skevheten om valet i Algeriet, är lika mycket en besvikelse, rent ut sagt förolämpande Det känns som att etablerade västmedier, riktigt lägger manken till för att öka främlingskapet gentemot Afrika, särskilt eftersom att man i etablerad borgerlig media aldrig haft något positivt att säga om FLN. Tappar då inte vissa journalister hakan när partiets kandidat vinner med 90 procent av rösterna? När en regional organisation beskriver den vinnande kandidaten också  som den hetaste favoriten i valet?

 Man hade hoppats på att en sådan stor valseger fick mer uppmärksamhet, och respekt men de forna kolonialherrarna är uppenbarligen inte nöjda med hur folket åtnjuter sin självbestämmanderätt "i den oljerika nationen" som man gärna drar sig för att kalla vid sitt officella namn - Folkets Demokratiska Republik Algeriet. Hur man en söker efter nyhetsuppslag med gratulationer till eller respekt för den omvalde  Presidenten så hittar man inget.
Detta är ett tecken på uppblåst arrogans tycker Jan på Röster För Zimbabwe 

 (är det kanske också ett tecken på avundsjuka?
 Vilken västerländsk ledare har någonsin vunnit en så stor seger?)

10:e April 2009

Inga kommentarer: