onsdag 22 april 2009

"Politisk vilja är avgörande" Kamrat Dlamini Zuma




Företrädande Afrikanska gruppen i FN Kamrat Dlamini- Zuma tog i sitt anförande upp de Afrikanska folkens  försthands erfarenher av, slaveri,slavhandel kolonialism och apartheid och beskrev också  storheten i att det antagna programmet mo rasism som antogs 2001 i Sydafrika ett land som under lång tid präglats systematiskt diskriminering på basis av ras och hudfärg under Apartheid regimen. 

Företrädande den Afrikanska gruppen i FN sade Dlamini-Zuma att det är uppenbart att stora utmaningar kvarstår.  och hur politisk vilja är avgörande för att ta itu med dessa utmaningar.

Dlamini-Zuma tog skarpsynt upp det gemensamma ansvaret som finns för att ta itu med dessa utmaningar och underströk särskilt nödvändigheten av att de utvecklade länderna hedrade sina löften om stöd till NEPAD handlingsprogram och skuldavskrivning. "Medan vi erkänner de framsteg som gjorts är det tydligt att vi alla står inför stora utmaningar för att uppnå dessa nobla ideal. Förklarade Kamrat Dlamini- Zuma och gick vidare in i frågan om rasism och diskriminering och satte in det i ett avgörande globalt sammanhang, de sociala klyftorna i världsekonomin: 

"Herr ordförande många löften förblir  ännu ouppfyllda, fattigdom, underutveckling, marginalisering, socialt exluderande och ekonomiska skilldnader påverkar miljotals människor i många delar av världen [...] dessa utmaningar har försvårats iochmed den globala internationella krisen"

Kamrat Dlamini-Zuma gick vidare in på att vidga perspektivet på terrorism och beskrev varför kampen mot terroism inte får underminera kampen mot rasismen, Dlamini Zuma beskrev hur kampen mot terroismen orättfärdigt drivit fram förminskadet av civila friheter och förklarade och hur  parollen "kampen mot terrorism" blivit instiftare till ras och religionsbundet hat. Kamrat Dlamini - Zuma förde fram ett perspektiv på frågan om terrorism med sina ord: "vi är starkt övertygade om att kampen mot terrorism och kampen mot rasism kan föras sammanfallande, det är inte acceptablet att kampen mot terrorism underminerar kampen mot rasism. Terrorister måste ses för vad de är, individer eller grupper av individer snarare än representanter för breda religösa eller kulturella grupper." 

Kamrat Dlamini Zuma tog också tillfälet i akt att förklara för åhörarna sambandet mellan rasism och diskriminering  är än idag är ibland huvudorsakernaväpnade konflikter i världen idag och och förklarade också hur denna diskrimineringen påverkar hur pass jämställt ett samhälle är. " Dessa olika uttryck för rasim och rasmässig diskriminering tar sig också till uttryck iochmed det fortsatta förtrycket av kvinnor och flickor. Historien visar oss att inget samhälle, uppnå sin potential utan kvinnornas emancipation och bemyndigande.  

Kamrat Dlamini Zuma beskrev det som beklagligt att några medlemstater valde att inte närvare vid utarbetandet av ett gemensamt dokument i kampen mot rasism och diskriminering, och underströk betydelsen av kollektiv handlingskraft.
 "det är än mer beklagligt eftersom att vi alla har kommit en långt med att försöka möta alla halvägs och att försäkra att vi har ett dokument som alla accepterar. Faktum är att enligt min mening så gör detta dokumentet inget enskilt land glad Det gör oss alla kollektivt glada, det är det som är meningen med konsensus" 

Kamrat Dlamini-Zuma beskrev konferensen som historisk och uttryckte  sin egen Sydafrikanska delegationens och Afrikanska gruppen i FN's förhoppning om att alla närvarnade kan lämna konferensen övertygande  att alla individer och folk utgör en mänsklig familj enade i sin mångfalld. Kamrat Dlamini Zuma avslutade sitt anförande med ett starkt budskap.

"Vi förkastar starkt alla doktriner om rasmässig överlägsenhet. [...] många av oss som sitter här i salen idag hade inte suttit i salen här om det inte hade varit för kampen mot slaveri, kolonialism, rasism och apartheid.  Med stöd från hela världens  progressiva folk kan vi få bukt med rasism, rasmässigdiskrimering, främlingsfientlighet, förtryck och könsmässig diskriminering, var än  existerar"

Anförandet gav ett vigdat perspektiv på frågor som verkligen måste betraktas ur ett helhetsprespektiv. Anförandet möttes med rätta av applåder. då det hölls den 20 April 2008.

Vi här på Röster för Zimbabwe tycker det är skönt att se!

skrivet av Jan 22 April 

Inga kommentarer: