tisdag 7 april 2009

"Vi behöver en robust och dynamisk samverkan mellan högre utbildning och staten" Kamrat Kgalema Motlanthe




Här följer ett kort utrdag ur Kamrat Kgalema Motlanthes föreläsning vid Fort Hare University 20:e november 2008 Denna föreläsning hade titeln "The Role of Higher Education in Advancing the South African State in a Globalized World" Denna ingående föreläsning som hölls i samband med hedrandet av Professor ZK Matthews minne. Föreläsningen behandlar utbildningens särskilda roll och avgörande betydelse för samhällsutveckling på många områden. Talet finns i sin helhet på presidenskapets officiella hemsida och på gräsrotsrörlsen ANCs hemsida. Vi har inte översatt talet i helhet, men  vad som publiceras här är en översättning av ett kortare utdrag som behandlar centrala punkter i denna  mycket intressanta föreläsning.
Det översatta utdraget publiceras i kursiv stil. Mer information om Kamrat Kgalema  Petrus Motlanthe finns på faktasidan Vem är Kgalema Motlanthe som finns i bloggarkivet


[...]
 
Kritiskt och kreativt tänkande är en primär sida av en expert på högre utbildning, det är också ett avgörande attribut för aktivt medborgarskap.  Till det kommer också medvetenhet om lokala kontinentala och globala socialekonomiska, politiska, sociala och miljömässiga sammanhang vilket gör medvetenheten om sociala orättvisor och respekt för mångfalld möjligt.
Det globaliserade världen är en mycket oförlåtande arena. De stater som inte besitter de nödvändiga materiella resurserna, erforderlig teknisk, yrkesmässig och utbildningsmässiga kompetenser, politisk stabilitet och social sammanhållning finner sig på en väg mot marginalerna. 
[...] 
För att garantera att Sydafrika inte går den vägen, för att garantera att vi har ett politiskt och ekonomiskt ramverk som kan realisera denna väldiga demokratiska och ickerasbundna republiks väldiga potential behöver vi en robust och dynamisk samverkan mellan högre utbildning och staten.
[...]
Vi kan endast uppnå dessa mål om vi som en nation, arbetar tillsammans framåt mot ett gemensamt öde, baserat på ett nytt demokratiskt och all inkluderande nationellt medvetande.

Inga kommentarer: