lördag 4 april 2009

Vårt temtatiska slagord bör vara genomförande, genomförande och återigen genomförande" Kamrat Mugabe

Lördagens Herald visade prov på effektiv rapportering idag, i Självständiga Republiken Zimbabwe händer det verkligen saker. Svenska medier må inte säga ett ord, men i Zimbabwe samlar sig folket för att självständigt ta itu med samhällsbyggandet.

Det var minst sagt en ren njutning att läsa dagens Saturday Herald få politiska ledare har förmåga att väcka sådan entusiasm som Kamrat Mugabe...

Kamrat Mugabe höll i  dagarna ett förträftligt öppningsanförande för alla de Kabinettministrar som samlats för att utarbeta en plan för genomförandet av det nya ekonomiska återhämtningsprogrammet.  Det nya återhämtningsprogrammet kallas STERP och är en förkortning för Short Term Emergency Recovery Programme. Det är en av många planer som Zimbabwes regering sätter i verket, men ändå speciellt på många sätt. Det är en mycket mångsidigt plan för ekonomisk återhämtning, med tanke på att tidsperioden för den ekonomiska planen är ovanligt kort mars till december. En annan avgörande och välbekant ekonomisk plan som regeringen satte igång för en tid sedan är Jordbruksmekaniseringsprogrammet, som skiljer sig mycket från detta program just eftersom att det är en långsiktig femårsplan inriktad endast på jordbrukssektorn. 

Vad är nyckeln i den nya ekonomiska planen? kort sagt kan man säga produktivitet. Vissa känner kanske till att det nya regeringskabinettet inte bara utllåtit en fortsatt prioritet till jordbruket, utan i likhet med vad president Mugabe sa till Al Jaazera inför valet i Mars, så har det regeringskabinettet också tagit fasta på att precis som presidenten sa det, när jordbruksutvecklingen kommit en bit titta närmare på gruvsektorn. Ett omfattande arbeta har också framlagts av Kamrat Chinamasa, i sin egenskap av tillförordnad finansminister i början av året lades en presentation fram där omfattande stöd till återhämtning av de public service sektorer som drabbats hårt av sanktionerna. Ni som följt bloggen har kanske exempelvis läst om hur regeringen gjorde särskilda insatser för att hjälpa folk på landsbygden att få adekvat och kostnadsfri mödravård och hjälp vid förlossningar, Ni som läste bloggen igår har kanske sett att jordbruksmekaniseringen också avancerat frammåt. Men vad är då utmärkande med den nya planen?

Det är så att säga en kortsiktig plan med många långsiktiga mål, en plan som säkerligen ger upphov till samordnande att flera andra planer. Det viktigaste som STERP gör för folket är att den samlar alla kabinettets representanter och ansvariga för alla sektorer att samarbeta och sammanfoga sina insatser. Vi ska  se att denna workshop som kabinettet sammanträtt till bara är en början på ett långsiktigt arbete, men det känns verkligen att människor tagit tid att notera precis det som Riksbankens guvenör Dr. Gono understök i årets första Peningpolitikrapport det kollektiva ansvaret. 

STERP MÅSTE LEVERERA - Kamrat Mugabe
VÄSTMEDIA har som vanligt varit missvisande man pratar mycket om det nya regeringskabinettets behov av ekonomiskt bistånd eller lån. Kamrat Mugabe tänker mer långsiktigt än så och har uppmanat folkets representanter och ansvariga inom ekonomiska och finansiella sektorer i det Zimbabwiska samhället att lösningen finns inom oss själva. Den nya eknomiska planen lägger så tillvida stor vikt vid att verkligen ta vara på landets rika naturresurser, men ett mångfascetterat arbete föreligger också att öka produktionen i flerfalldiga sektorer. I sitt tal förespråkade Presidenten tydligt enigheten och behovet att verkligen tjäna folket, och han påminnde alla åhörare att som regering har vi ett ansvar att svara mot folkets förhoppningar, och Kamrat Mugabe underströk att detta gäller oavsett om man talar om folk på landsbygden eller stadsbor. I Fråga om att leva upp till folkets förväntningar sade Presidenten, att oavsett var det kommer ifrån, delar de alla samma förväntningar om framåtskridande under den inkluderande regeringens ämbetesperiod, Vi har en betungande uppgift att försäkra att vi inte kör deras hopp till botten och sviker dem.

Presidenten tog också till orda om behovet att verkligen göra en kraftsamling för att agera, och uttryckte sig öppet och ärligt och lika skarpsint som vanligt då han sade: "Vi vågar inte skämma bort oss med lyxen att gå i i ett ändlöst teoretiskt samtal, för våra tematiska slagord bör resonant vara genomförande, genomförande och åter igen genomförande" 
Stora uppgifter engagerar hela samhället

Ministersamlingen för att utarbeta en 100-dagars plan för genomförande av STERP gick av stapeln igår och sträcker sig över tre dagar, dvs avslutas imorgon. Den stora träffen samlar ministrar i kabinettet likväl som ställföreträdande ministrar, och förutom det också företrädare för ideella föreningar och privatsektorn. Presidenten var noga med att beskriva hur den ekonomsiak utvecklingen inte är ett särskilt intresse för vissa samhällsgrupper, utan en angelägenhet för alla, och underströk hur allas uppgifter och ansvar i detta arbete måste vara tydligt, för alla och envar. Presidenten uttryckte en tydlig entusiasm för planens genomförande och sade: "Jag är övertygad att det här programmet kommer få mycket stöd av att dömma från alla de workshops som hållits av olika intressenter. Det är vår kollektiva hopp att landet efter de hundra dagarna har gått kommer uppleva en fast och beslutsam gång på vägen till ekonomiskt stabilitet och återhämtning"

Presidenten uttryckte också en en för alla alla för en attityd tydligt karaktäristisk för denne mans politiska filosofi, som stämmer över med den ubuntu anda som genomsyrar hela samhället, att alla hör samman och behöver varandra. Presidenten tilldelade ansvar till premiärministern, men var väldigt tydligt med att tala om att en man inte kan stå ensam med en så stor uppgift. "Hedervärde Premiärminister, du har utmaningen att utföra denna uppgift, vi ser alla fram emot Ert genomförande av STERP. Var och en av oss bör emellertid ställa oss bakom programmet för att kunna realisera dess mål."

Presidenten tackade alla uppriktiga samarbetspartners i regionen och över hela världen men betonade med vishet att det största styrkan ligger i möjligheten att agera självständigt:
"landet uppskattar alla erbjudanden om finansiellt stöd som börjar flöda in, först från regionen och också från vidare. Detta stöd skall användas effektivt som överenskommet med våra samarbetspartners. Jag bör emellertid skynda mig att påpeka detta för att undvika missförstånd att mobiliseringen av våra egna resurser bör anses som avgörande för ett lyckat genomförande av STERP medan stöd utifrån bör ses som ett komplement. Detta strategiska ställningstagande är ej endast nödvändigt utan därtill aktsamt och långsiktigt. än mer i  ljuset av den rådande  internationella finanskrisen. "

Självtillit avgörande, en angelägenhet för hela samhället

Kamrat Mugabe är inte den enda som uttryck dessa ståndpunkter för en hållbar ekonomisk utveckling. Tidigare rapporterade vi om att ett liknande utlåtande kommit från representanter från informations och publicitetsministeriet med Kamraterna Webster Shamu och Musekiwa Mungate i spetsen. Som i kontakt med bönderna har betonat vikten av att stärka den inhemska produktionen och göra sig fria från avhängighetssyndromet. Tredagars samlingen för att utarbeta en plan för genomförande av STERP utgör en stor möjlighet för alla olika delar samhället att svetsa sig samman och agera självständigt att för en gemensam lösning på de utmaningar som folket står inför.

Skrivet av Jan 4:e April 2009

Inga kommentarer: