torsdag 2 april 2009

"Mugabe har stöd av betydande storlek" Jacob Zuma talar med bestämdhet till västpressen


ANC ordförande Kamrat Jacob G. Zuma drar sig inte för att tala med bestämdhet till västpressen

I en intervju med Nyhetsbyrån Reuters 27 Mars 2009 om Zimbabwe och de illegala sanktionerna tog Jacob Zuma oblygt till orda och med klarsynthet tog han upp det som västpressen vill förneka. särskilt eftersom man inte talat uppriktigt om valresultaten i de senaste valet i Zimbabwe, som gick till en andra valomgång i juni förra året. Zuma förklarade:

 "När det var val i Zimbabwe, det är inte som om inte en enda mänsklig varelse röstade på Mugabe han hade en väldigt stor procent själv, han har stöd av betydande storlek."

Kamrat Zuma tillade i sin intervju det orättfärdiga i de illegala sanktionerna och uttryckte sig bestämt. Västmakterna har emellertid svårt att acceptera att Zimbabwes folk går sin egen väg och väljer sina egna ledare.

Zuma  beskrev västs agerande och ovilja till stöd som orättvist gentemot Zimbabwes folk, och underströk återigen hur Mugabes presidentskap har genuin folklig förankring. Resonemanget som Kamrat Zuma framhåller är klarsynt och vattentätt: 
"Det här är  väldigt orättvist mot Zimbabwes folk, för här har vi Mugabe, han är en faktor, han är där, han leder ett parti som varit vi makten över 20  år" 

Västmakterna talar om demokrati, men kan inte acceptera  folkets väljer sin egna ledare och sin egen väg. Vi här på Röster för Zimbabwe tycker det är bra att Kamrat Zuma säger som det är och kritiserar väst och avslöjar hyckleriet.


Jacob Zuma är högst upp på listan av ANC's 200 kandidater till valet 22:a april och ställer upp som partiets kandidat till Presidentvalet.
 I sin valkampanj har Kamrat Zuma betonat behovet av att stärka den regionala solidariteten, inte bara under valkampanjen har han framhållit detta. Ett annat exempel är hans framstående tal till ANCs 52:a kongress december 2007 med att ta upp solidaritetens betydelse: "Vår mest innerliga tacksamhet sträcks ut till våra kamrater och vänner i broderpartier i SADC som SWAPO FRELIMO, MPLA, ZANU-PF och andra. vi tackar också de internationella broderpariernas representanter som Kubas Kommunistiska Parti och andra som hedrat konferensen. Jag hoppas de alla bevittnat hur intern demokrati tar sig uttryck inom ANC."
 För mer information om Kamrat Zuma läs då faktainlägget vem är Jacob Zuma i vårt arkiv?
 Av Jan, Röster för Zimbabwe 2:e April

Inga kommentarer: