onsdag 15 april 2009

Historiska möten: Kamrat Mugabe möter Kamrat Kim Il Sung

Bild ovan: Kamrat Mugabe i Demokratiska Folkrepubliken Korea 1980   i möte med  President Kim il Sung ett handslag som symobliserar djup Kamratlig respekt och internationell solidaritet  och kamratskap över gränserna.



 Samarbetet mellan de två länderna sträcker sig bakåt till befrielsekampens dagar har utvecklats på många områden över åren. Kamrat Mugabe beskrev 2007  den koreanska revolutionärens betydelse för Zimbabwe i stödet till folkets kamp för självständighet och byggandet av ett nytt samhälle med dessa ord då en koreansk ambassadör presenterade sig för Kamrat Mugabe i Maj 2007, "Allting i Zimbabwe är förbundet med Kim il Sungs bedrifter,DFRK och Zimbabwe har mycket goda vänliga relationer. Vi hoppas uppriktigt att Korea åteförenas fredlig så tidigt som möjligt. Zimbabwe sätter stor vikt vid relationerna med DFRK och är villigt att stärka dem i framtiden" (KCNA 27 MAJ 2007)

Samarbetet med DFRK är mångsidigt och upprättat på principer av ömsesidig respekt och ömsesidig nytta. Samarbetet har en lång historia DFRK och Zimbabwe samarbetar bland annat på områden som medicinsk hälsa. 

Ett annat känt samarbete som tydligt symboliserar en djup känsla av solidaritet mellan Koreas och Zimbabwes folk, är byggandet av national monumentet för att hedra de revolutionära kämpar som vigt sitt liv åt kampen för befrielse och självständighet och rättvisan. Där begravs alla de som utnäms till nationalhjältar av Zimbabwiska  staten.

 Det är denna plats som kallas National Heroes Acre. Detta  vackra och mycket betydelsefulla nationalmonument började konstrueras 1981,  Designen och utformningen är resultatet ett samarbete mellan 6 konstnärer från Demokratiska Folkrepubliken Korea och 10 Zimbabwiska konstnärer.

skrivet av Jan den 15 April, 
dagen då man i Korea firar Solens dag till minne av President Kim il Sungs Födelsedag

Inga kommentarer: