söndag 19 april 2009

"Politisk medvetenhet höjer sig över bitterhet" - Kamrat Mugabe

INLEDNING:

Nedan följer här och nu ett utdrag ur President Mugabes tal vid självständighetsfirandet år 2000
Att finna detta material på nätet var lyckosamt och det förklarar lätt och konkret saker om det Zimbabwiska samhället, som många läsare ofta ställer sig. Många missförstår det Zimbabwiska samhället eftersom att media bevakningen är skev och eftersom att landets ledare sällan kommer till tals, och om det händer ryks det ofta ur sitt sammanhang, den dominerande mediabevakningen rörande Zimbabwe är skev och präglas av rasistiska fördomar.

Här kommer nu ett utdrag ur talet där Kamrat Mugabe talar ett samhälle för alla oavsett av  härkomst,  majoritetsväldets betydelse och allas likasvärde. Talet förklarar också politisk medvetenhet höjer sig över bitterhet.

 All text som är översättning av Kamrat Mugabes tal, det publiceras i kursiv

Vår självständighet, den följde efter år av bitter och långdragen kamp, fråga er själva hur många som behövde dö för denna stora dag att komma...

Bitterheten efter vår koloniala erfarenhet kunde lätt drivit oss till en pogrom ac det vita samfundet[...]

Ändå så höjde sig vår politiska medvetenhet över bitterheten vilket sedan länge har gjort det möjligt för oss att se det Rhodesiska problemet som något som går i arv  genom ett system präglat av rassmässiga orättvisor, inte något som går i arv genom hudfärgen på dem som styrt detta system.

[…]
Förutom för dem som inte kände till vår politk, kom det inte som någon överraskning humanism och ädelmod segrade genom nationell försoning policyn jag förklarade 1980. Denna policy visade sig vara en fredens trollstav hemma och en ovärdelig export i regionen som fann sitt omspel i Namibia och Sydafrika. på samma sätt. Medan alla inom det vita samfundet gagnades av denna politik så  kände sig inte alla manade att göra en gentjänst gentemot denna gest om förlåtelse forsoning och fred över hela färgbalken. Hursomhelst gav denna policy vårt samhälle den mångfalldiga rasmässiga karaktär för vilket Zimbabwe fått applåder.

Vad vi avvisande är kvarlevande attiyder från de Rhodesiska åren som gått. Attyder om en mästarras, en mästarfärg, en mästarägare, en mästerarbetsgivare 

Hela vår kamp var ett avisande av sådanna orättfärdiga attityder och fodringar av previlegium... 

Skrivet av Jan 19 april 2009


Inga kommentarer: