lördag 4 april 2009

Herald avslöjar brittiska pressens lögner om utbildningssamarbetet mellan Kubas och Zimbabwes folkregeringar

Det kom idag fram i Saturday Herald att Brittiska pressen hittat ett nytt sätt att sprida fula lögner om Zimbabwe och Kuba. I dagens saturday Herald fick vi som läsare ta del av en hemsk lögn som används för att smutskasta folkets strävanden efter självständighet och rättvisa.

Syrlig kritik leverades till en brittisk tidning från Kubanska ambassadan genom The Herald artikeln som publicerades idag lördag, en artikel med rubriken Zimbabwiska studenter i Kuba går hungriga har effektivt och bestämt tillbakavisats för sin förolämpande och grundlösa rapportering.

I dagens Saturday Herald publicerades ett pressmeddelande från den Kubanska ambassaden som beskrev den omogne journalistens avsikter, som  handlade om något helt annat än seriös journalistik.

Pressmeddelandet beskrev hur det är ett tydligt exempel på att den s.k fria pressen har en vriden fallenhet för att demonisera länder som Kuba och Zimbabwe på ett okunnigt och omoget sätt.

Pressmeddelandet från ambassaden förklarade att det är tydligt redan från artikelns rubrik vilka avsikter journalisten har att skapa intrycket att detta samarbete mellan två regeringar som ger unga Zimbabwier stipendier varje år eftersom att ingen av de båda ländernas regeringar ens är förmögna att förse dem med mat. Men ambassaden tillbakavisade bestämt dessa grundlösa påståenden och en ansvarig på ambassaden uppmande journalisten att verfiera sina käller och redovisa var han hittat informationen:
"Jag kan försäkra Er att ingen Kuban går till sängs hungrig och det samma gäller varje utländskastudenter i Kuba under regeringsprogram. Jag utmanar dig att bekträfta denna imormation och publicera vad du hittat."

Samma artikel levererade ett förolämpande påståenden om att Zimbabwes regering inte kunde betala flygresorna för de Kubanska läkare som verkar i landet, och Företrädare från kubanska ambassaden tog tillfället i akt att mana till förståelse för varför Kubanerna verkar i Zimbabwe.
"Utmaningarna som Zimbabwe står inför är djupt rotade i de sanktionerna som är på tvingade detta land. Som sanna Zimbabwevänner förstår vi detta mycket väl. Det är därför de 134 doktorerna och medicinska personalen  som arbetar i Zimbabwe just nu är redo att fortsätta fullgöra sina plikter, utan några tvivel. Genom att göra det hjälper de inte bara sina bröder och systrar, utan hedrar också dem som bortfördes från sitt fosterland som slavar och hjälpte till att bygga den Kubanska Nationen."

Samarbetet mellan Zimbabwe och Kuba är mångsidigt öppet, ärligt och respektfullt. båda länderna utsätts för svåra embargoåtgärder och fientligheter från forna kolonialmakter och imperialismens hejdukar. Men båda länderna är också övertygade om den djupa betydelse av det solidariska samarbete och den djupa känsla av samhörighet som folken delar. Förolämpningar och glåpord från imperialismens press. kan inte bryta detta.

Båda dessa självständiga stater är medlemmar i alliansfriarörelsen och de bilaterala relationerna sträcker sig långt bak i tiden till befrielsekampens dagar. Kubanska ambassadens presssektion visar att de broderliga banden mellan de två länderna ännu är starka och att det finns en stor känsla av stolhet inför samarbetet mellan de två länderna som förtjänar all heder och är ett gott exempel att följa även för andra lander.

Inga kommentarer: