torsdag 23 april 2009

"Vår kamp för nationell självständighet organiserades fundamentalt emot rasism, rasmässig diskriminering och relaterade intoleranser"

"Vid självständigheten 1990 etablerades Namibia som en suverän stat på basis av en konstitution som lovprisade, jämlikhet icke-diskriminering och mänsklig värdighet"

Bild ovan: Kamrat  Premiärminister  Nahas Angula talar å Namibias delegations vägnar 21:e april 2009
 
Tidigare under konferensen tog Kamrat Patrick Anthony Chinamasa upp betydelsen av att vi alla kan lära av varandra och beskrev det som förbryllande för alla dem som levt som offer för rasmässig diskriminering att något skulle kunna tänka sig bojkotta en så oumbärlig konferens.

Namibias Premiärminister Nahas Angula, tog till orda å Namibias progressiva massors vägnar  talade oblygt vidare på samma tema och började sitt anförande med orden: 
"Herr ordförande låt mig få dela med mig till Er. av mitt lands erfarenheter"

Kamrat Angula beskrev historien om kampen för självständighet och mot  det koloniala arvet  kolonialismen lämnat efter sig.

Kamrat underströk hur det är något som måste uppmärksammas och hur effekterna av förtrycket gör sig kännbart än idag:  "Namibias folk har varit offer av systematisk rasism, rasmässig diskriminering och relaterade intoleranser under den mest avhumaniserande erfarenheten av kolonalism och apartheid. 
Mitt folk känner än idag av effekterna av kolonialt folkmord och apartheidbrutalitet. sådanna erfarenheter måste erkännas."

Värdet av att alla åhörare förstod kampens historia kompletterades av Premiärministerns beskrivning av kampens ideal  samtidigt  klargjorde han varför denna konferens var av så stor betydelse för Namibia: "Vår kamp för nationell självständighet organiserandes fundamentalt mot rasism , rasmässig diskriminering och relaterade intoleranser." 

Med dessa ideal som utgångspunkt beskrev Kamrat Angula. Nambianska statens olika program för social integrering för att ta itu med det koloniala arvet. Kamrat Angula underströk också vilken utmaning land reformen i Namibia är, och förklarade  vidare på hur  det djupt rotade systematiska förtrycket som var ett arv från kolonialtiden skapade fattighjonklasser. Kamrat Angula beskrev en fattigdom särskilt  bunden till ras, kön och landsbygden.
Med utgångspunkter ur Nambias svåra historia och många utmaningar
beskrev Premiärministern Ombundsmännens roll att bekämpa diskriminering. Kamrat Angula  Förklarade hur Namibias konstitution lovprisar jämlikhet ickediskriminering och mänsklig värdighet. Detta gjorde det tydligt för åhörarna vilken orubblig grundsten konstitutionen är i  det Namibiska samhället.

 Kamrat Angula instämde vidare i Sydafrikas delegations uttalande och underströk för alla åhörare genom att dela med sig av dessa erfarenheter varför uppföljningskonferensen var av aldra största intresse för Namibia, och uttryckte samtidigt besvikelse över att ett antal stater beslutat att inte komma på konferensen.

Vi på Röster för Zimbabwe Applåderar Kamrat Angula för att han öppet och med klarhet delar med sig av dessa erfarenheter och oblygt tar upp kolonialismens omänskliga brott mot mänskligheten, som västvärldens ledare sällan vill tala öppet om. Namibias folk visar att man genom enighet kan klara sig igenom mycket stora utmaningar. Det är särskilt uppmuntrande särskilt uppmuntrande och se Namibia i den samling av delegationer som förträder progressiva folk som tar denna konferens på allvar. Postkoloniala världens kämpande massor låter göra sin röst hörd! 

 Kamrat Patrick Anthony Chinamasa hade verkligen rätt att vi kan lära något av varandra och det är skönt att se en hel rad progressiva nationer och folk över hela världen står upp för sin sak, tydlig är alliansfria rörelsens närvaro vid konferensen och tydligt  är också att kampen lever i södra Afrika

A luta Continua!

Inga kommentarer: