lördag 4 april 2009

Förenta Staternas makt i världen på nedgång rapporterar IRIB Maktbalansen i världen i betydande förändring

ISLAMISKA REPUBLIKEN IRANS STATLIGA NYHETSBYRÅ avancerar framåt med en nyhet som på sätt och vis inger ett bevis för att Zimbabwes regerings se åt öst politik inte bara är intressant utan självklart nödvändigt för upprättandet av en rättvisare och framförallt hållbarare världsordning. 
 

Under gårdagen rapporterade den Persiska Islamic Republic of Iran Broadcasting News Agency tillsammans med den arabiska nyhetskanalen Al Jazeera en artikel som gav upphov till  oerhört viktiga reflektioner om den av väst så uppblåsta g20 konferensen som tog plats i Förenade Kungariket Storbritaniens huvudstad.

Gårdagens artikel som publicerades via IRIB News Agency. Ger ett nyttigt och fräscht perspektiv från två nyhetsbyråer som inte domineras av västimperialisterna, och väcker tankar om vart världsekonomin är påväg 
Här jag några av mina personliga refllektioner

Artikeln visar på att världen och maktbalansen i världen är i ständig förändring och med rätta noterades i artikeln att "trotts att Obama stod i centrum på konferensen var det tydligt att världen aldrig skulle bli den samma igen."
 En sak är tydlig Maktbalansen i världen förändras:
 Länderna i utveckling stärker sin självständighet och innebördes samarbete för upprättandet av ett anti-imperialistiskt posttkolonialt block

 Artikeln gick under rubriken U.S Power in the world declining.  Artikeln fokuserade tydligare på hur Folkrepubliken Kina inom de kommande åren säkerligen kommer att spela en avgörande roll i världen som en av de mest växande ekonomierna och världens mest folkrikaste land. 
Viktigt är kanske också att notera attFolkrepubliken Kina är samtidigt som det är en av världens snabbaste utvecklande ekonomier ockå ät världens största utvecklingsland  som  Kamrat President Jiang Zemin en gång uttryckte det. 

Självklart har detta uppmuntrat till intiativ hos alla utvecklingsländer stärker sitt interna samarbete för att hävda sig mot VÄSTIMPERIALISMENS tungviktsdominans över tredje världen. 

Forum för Kina - Afrika  samarbete och den senaste antagna BEIJINGDEKLARATIONEN ärett exempel på en sådan åtgärd som tagits för att verka för en rättvisare världsordning, 
Ett projekt som gjort det möjligt för länderna i utveckling hävdar sig gentemot sina  forna kolonialherrar, Alliansfria rörelesen är på samma sätt en multilateral organisation där medlemstaterna kan hävda sig gentemot västimperialismens dominans, även Afrikanska Unionen och SADC är regionala organisationer som är av stor  betydelse för utvecklingsländernas möjlighet att hävda sig i världspolitikens arena. 

 ETABLERAD VÄSTMEDIA LEVER I DET FÖRGÅNGNA

Västmedierna lever fortfarande  i det förgångna  vem har tillexempel inte sett uppsjöarna av artiklar i västpressen som skriver om hur väst sitter på nyckeln till lösningen i Zimbabwe. Men den tydligaste reflektionen som faktiskt går att dra från g20 mötet är att lösningen för hållbar ekonomi faktiskt inte alls finns hos västkapitalismen, som artikeln som publicerades på IRIB och Al Jazeera igår tog upp. Där förklarades att bristen i förenta staternas ekonomiska system låg i det västkapitalistiska systemet som är allt för konsumentcentrerad.
Man  kan enklare uttryck förklara det såhär: Det växande,  omåttliga  konsumtionsamhället rimmar illa med hållbar utveckling.

 För att ge ett Perspektiv bortom Imperialismen:
utmaningarna är stora men  Zimbabwe visar vägen!
 
 Den Artikel som jag refererade  till ovan som publicerades på den Iranska Nyhetsbyrån igår pekar tydligt precis på det som Zimbabwes President ofta talat om. - utan att säga det med ord. Reflekterar man kring vad som händer i världen idag, långsiktigt och med perspektivet inriktat  på hållbar utveckling blir det tydligt: 

Man vinner inget att förlita sig på lån från  Förenta Staternas olika banksystem. Förenta Staterna är  ett land som präglas mycket hårt av kapitalismens kris, och en uppsjö av inre motsättningar.
 
Signalen bör skickas till kämpande folk över hela världen istället att ta saken i egna händer, stärka självständigheten och samarbetet över alla samhällets sektorer. Vi har tidigare sett hur samfundet för södra Afrika arbetat förträffligt med regionalt samarbete på ett sätt som imponerar och bör tas efter av andra. 

Västpressen hänger inte med i bevakningen

Vi märker idag att västpressen som utgår ifrån en position som formas utifrån den snedvridna koloniala/Imperialistiska perspektivet som hålls upp av  en krisdrabbad existerande supermakt och en rad revanschsugna forna kolonialmakter. därför  hänger inte pressen med i den dynamiska utvecklingen  i världen idag där folken i den postkoloniala delen av världen stärker sitt samarbete och sin självtillit.  

Kubanska Kommunistpariets ledare Fidel Castro, skrev för några dagar sedan rapporterade The Herald att Kina kommer att överskugga Förenta Staterna.

 Tydligt är iallfall att världen förändras, Tydligt är också har det något att göra med att U.S.A imperialismen snöat in sig i allt för många erövringskrig för sitt eget bästa. Tydligt är att över hela världen börjar fler och fler människor inse betydelsen av innebörden i orden "Ett enat folk kan inte besegras" i en tid då Imperialismen är så betydligt försvagad och på gränsen till bankrutt, blir den gamla sanning som den Kinesiske Revolutionären Mao Zedong så känt uttryckte Imperialismen är en papperstiger än mer tydlig.

Zimbabwes folk står upp för självständigheten

Medan västs ekonomiska "lösning" alltid är suspekta lån,  och underkastelse har Zimbabwes folk gått ut bestämd med att Zimbabwes folk är  de enda som är herrar över sitt eget öde.

Zimbabwes President Robert Mugabe som var en av de främsta intiativtagarna till se åt öst politiken har gjort det med en medvetenhet om att man måste tänka långsiktigt. Den politiska medvetenheten är också viktigt, att man lär känna att västimperialismen inte rätt och slätt ger investeringar till utvecklingsländer. 

Detta talade också President Mugabe om i en intervju med Al Jazeera redan under valrörelsen i mars förra året. 

Tydlig var också planen om att lägga största vikt vid en självständig utrikespolitik - Se åt öst politiken,  Den senaste tidens utveckling i världen idag tjänar som ett starkt bevis på att denna självständiga linje var riktigt- även om man hånade denna progressiva linje i etablerad västmedia. 

För precis som den Iranska nyhetsbyrån rapporterade är Förenta Staternas makt i världen på Nedgång, men folket i den postkoloniala delen av världen hävdar sig, hittar självständiga lösningar och som Robert Mugabe säger verkar de för att upprätthålla ett hälsosamare ekonomiskt system.

 Det är tydligt att den i denna delen av världen där folket hängivet arbetar för upprättandet hälsosammare ekonomiskt systemär tal om en uppgång, även om vägen fram i självständigt samhällsbygge aldrig är enkel. Alla de som här i väst fortfarande är för bundna till dett förlegna koloniala perspektivet i borgarnas tidningar får inte veta det här. 

Här på Röster for Zimbabwe ser vi det som en mycket betydande uppgift att försöka möta den trångsynthet som är förhäskande i etablerad media. IRIB NEWS AGENCY och Al Jazeera är två nyhetsbyråer som många kanske drar sig för att ta en titt på, pga av fördomar.  

Det gäller bara att vidga vyerna lite bortom imperialismens trångsynta ramar - känns det som vi sagt det förut?
Till alla våra läsare vill vi med detta inlägg bara säga : BETRAKTA ER OMVÄRLD.

Skrivet av Jan Röster för Zimbabwe 4 april 2009

Inga kommentarer: