onsdag 8 april 2009

Gruvsektorns expanderingsprogram gör skilldnad

The Chronicle innehöll idag en artikel med tydlig fokus på regeringens stöd till gruvsektorn
under gårdagen underrättades Kamrat President Mugabe om hur gruvsektornsexpanderingsprogram avancerar framåt av David Brown, chef för Impala Platinum Limited. 

Mötet föregick utredandet av expanderingsprogrammet för Zimbabwe Platinum Limited. Ett expanderingsprogram som omfattar 340 miljoner US. Dollar. Expansionsprogrammet går mot slutet av sin första fas i augusti. 

Presidenten underättades om programmets utveckling på Zimbabwe House och Impala Platinum gruppens företrädare David Brown som tackade Kamrat Mugabe för visat stöd.

David Brown tackade Presidenten för visat stöd och hoppades att Presidenten kunde närvara vid avslutandet av expansionsprogrammets första fas i augusti.  

David Brown var också tydligt att påpeka att mycket gjorts hitills och förklarade också att den globala finanskrisen till trotts så finns nya planer för en vidare expandering av verksamheten som väntas att sättas i verket. Hitills har programmet gruvsektorn inneburet anställning för 5000 arbetare, och byggandet 1000 arbetarbostäder, och dagesn artikel gjorde tydligt att mer var pågång. Samtidigt så underströk minister för gruvsektorns utveckling. Kamrat Obert Mpofu som var tydlig på att berätta om det växande intrsset för gruvsektorn som kommit fram på sista tiden och berättade om att intresset växt på allvar på sista tiden.

Stödet till gruvsektorn är ett realiserande av en långsiktigplan som utarbetats av ZANU (P.F.) Regeringen har utarbetat under en längre tid, vad vi bevittnar nu är framstegen för expansionsprogrammets första fas. 

Ett Gruvmekaniseringsprogram liknande jordbrukets är också planerat. Vad som är tydligt är ett dynamiskt och mångsidigt samarbete melllan staten och samhällets olika sektorer. Statens stöd till gruvsektorn och tydliga mål är en garant för ekonomisk stabilitet och tydligt är att första fasen av gruvsektorns expanderingsprogram ej endast stärker handeln framför allt skapar det arbetstillfällen för många av landets arbetare. Det är imponerande att regeringen visar sådan övertygelse för helhjärtat stöd till en sektor som gruvsektorn, mitt i den omgivande finanskrisen, som verkligen har inneburit ett kraftig prisfall vad gäller för priset på metaller.

Inga kommentarer: